Hva er årsaker til urinveisinfeksjon?

Urinveisinfeksjon er nesten alltid forårsaket av bakterier fra menneskets egen tarmflora. Den vanligste bakterien er E. coli, men hos ti til femten prosent skyldes infeksjonen stafylokokker. Bare i sjeldne tilfeller er virus, sopp eller parasitter årsak til urinveisinfeksjon.

Hvordan behandle urinveisinfeksjon selv?

Når man har urinveisinfeksjon er det viktig å drikke rikelig, gjerne to liter i døgnet eller mer. Gå også ofte på toalettet slik at bakteriene skylles ut av blæren. Syrlig drikke sørger for at bakteriene trives dårlig i urinen. Drikk derfor gjerne ferskpresset sitron, grapefrukt eller tranebærjuice.

Er det farlig å gå med ubehandlet urinveisinfeksjon?

Dersom infeksjonen går ubehandlet kan den utvikle seg til nyrebekkenbetennelse, som er vesentlig mer alvorlig og svært smertefullt. Dersom du har symptomer på urinveisinfeksjon og i tillegg opplever feber, kvalme eller oppkast må du oppsøke lege umiddelbart.

Hva er årsaker til urinveisinfeksjon? – Related Questions

Kan man få urinveisinfeksjon av stress?

Stressede kvinner blir ofte dehydrert og urinveisinfeksjon er et veldig vanlig kvinne-stress-symptom.

Hvordan lukter urinveisinfeksjon?

Et avfallsprodukt i urinen, urea, kan omdannes til ammoniakk under påvirkning av bakterier, for eksempel hvis urinen er konsentrert eller ved en urinveisinfeksjon. Når man har en urinveisinfeksjon kan det derfor lukte stramt eller vondt av urinen, og det er nok denne lukten du gjenkjenner.

Kan man ha urinveisinfeksjon uten at det svir?

Urinveisinfeksjon uten svie kan forekomme. Dette kaller man på fagspråket asymptomatisk bakteriuri – altså at man har bakterier i urinen, men ingen symptomer. Som beskrevet over er dette en tilstand som skal behandles hos dem som er gravid. Det samme gjelder pasienter som skal få utført enkelte urologiske inngrep.

Hvor fort hjelper antibiotika mot urinveisinfeksjon?

Ved milde symptomer kan det være en grei strategi å se det litt an og forsøke å drikke godt med vann for å skylle ut bakteriene. Da går som oftest urinveisinfeksjonen over innen en ukes tid. Ved behandling med antibiotika blir man raskt bedre, vanligvis i løpet av noen timer etter at man har startet behandling.

Hvor lenge kan man gå med nyrebekkenbetennelse?

Varigheten avhenger av hvor alvorlig infeksjonen er, men i løpet av to uker bør infeksjonen være helt over. Du bør merke bedring etter to–tre dager etter at du har startet behandlingen. Ved manglende bedring, bør du oppsøke lege.

Har urinveisinfeksjon hele tiden?

Snakk med legen om du trenger gode råde ved hyppig urinveisinfeksjon. Fastlegen får nyttig informasjon når du beskriver dine symptomer. En enkel urinprøve gir svar på om du har urinveisinfeksjon og om du trenger behandling.

Hvordan teste om man har urinveisinfeksjon?

Har jeg urinveisinfeksjon? Diagnosen stilles ut fra de typiske symptomene, og en urinprøve vil bekrefte om det er bakterier i urinen eller ikke. Urinprøven du tar med til legen bør helst være fra morgenurinen. Du kan også enkelt teste deg for urinveisinfeksjon på egenhånd ved hjelp av en selvtest.

Når urinen lukter vondt?

Sterk lukt i urinen kan ha flere årsaker. Det kan komme av noe så enkelt som at du har spist asparges eller drukket for lite vann, men det kan også være noe langt mer alvorlig som er årsaken. Ifølge overlege på Radiumhospitalet, Arne Westgaard, kan én årsak være at du har fått en urinveisinfeksjon.

Kan man bli slapp av urinveisinfeksjon?

Dersom du har en tendens til å holde deg ofte vil du kunne være mer utsatt for urinveisinfeksjon, forteller hun. blæremuskelen blir slapp, slik at det blir vanskeligere å tømme blæren helt.

Hvorfor må jeg tisse hele tiden?

Det vanligste årsaken er at man har drukket mye. Normale, fysiologiske årsaker til hyppig vannlating er ofte: Mye drikke: Hyppig vannlating kan rett og slett skyldes at man drikker for mye, da blir resultatet at du tisser mer – slik regulerer kroppen væskebalansen. Kaffe og alkohol medfører hyppigere vannlatning.

Hva skal man unngå når man har urinveisinfeksjon?

5 enkle tips for å unngå urinveisinfeksjon
  1. Tørk deg riktig. Kvinner får oftere urinveisinfeksjon enn menn, fordi urinrøret hos kvinner er kortere og sitter tettere på endetarmen.
  2. Skyll bakteriene ut!
  3. Løp på do etter sex.
  4. Ikke hold deg.
  5. Hold bena og rumpa varm.

Hvorfor brenner det når jeg tisser?

Hyppige dobesøk, en følelse av å måtte tisse selv om blæren er tom og svie ved vannlating er typiske tegn på en urinveisinfeksjon. Det er da oftest en helt ukomplisert blærekatarr som er årsaken. Dette kalles også for en nedre urinveisinfeksjon. Andre årsaker til svie ved vannlating kan være betennelse i urinrøret.

Hvilken medisin mot urinveisinfeksjon?

Mot akutt urinveisinfeksjon brukes det antibiotika som behandling. Selexid, Trimetoprim og Furadantin er førstevalg ved vanlige urinveisinfeksjoner ifølge nasjonale retningslinjer.

Hvorfor gjør det vondt å tisse etter samleie?

Ved samleie der penis presser mot fremre skjedevegg, kan bakterier komme over i urinen fra området rundt urinrørsåpningen, og fra kjertler langs urinrøret. Det er derfor ikke uvanlig at blærebetennelse kan debutere etter samleie.

Kan man få feber av urinveisinfeksjon?

Feber ved urinveisinfeksjon kan være et tegn på at bakteriene og infeksjonen har funnet veien til de øvre urinveiene. Nyrebekkenbetennelse, eller pyelonefritt som det også kalles, er en mer alvorlig tilstand. Da er symptomene mer alvorlige: høy feber, smerter i nyreregionen og generelt svekket allmenntilstand.

Kan urinveisinfeksjon være noe annet?

Ulike typer urinveisinfeksjoner

Nedre urinveisinfeksjon er den vanligste typen, der blæren og urinrør er betent. Dette kalles cystitt. Ved øvre urinveisinfeksjon er nyrebekkenet infisert, og gir mer alvorlige symptomer.

Leave a Comment