Hva er arbeidsgiver enkelt forklart?

En arbeidsgiver er en person eller virksomhet som sysselsetter arbeidstakere. I arbeidstvistloven av 27. januar 2012 nr. 9 § 1 er en arbeidsgiver enhver som har ansatt arbeidstaker(e) for å utføre arbeid i sin tjeneste.

Hva er en arbeidstaker og arbeidsgiver?

(1) Med arbeidstaker menes i denne lov enhver som utfører arbeid i annens tjeneste. (2) Med arbeidsgiver menes i denne lov enhver som har ansatt arbeidstaker for å utføre arbeid i sin tjeneste.

Hvilket ansvar har en arbeidsgiver?

Som arbeidsgiver har du ansvar for at arbeidstakerne har et fullt forsvarlig arbeidsmiljø og at regelverket i arbeidsmiljøloven med tilhørende forskrifter etterleves. Ved arbeidsulykker, yrkesskader eller yrkessykdom har du meldeplikt til NAV.

Hva er arbeidsgiver enkelt forklart? – Related Questions

Hvilke rettigheter har en arbeidsgiver?

Styringsretten = arbeidsgiverens rett til å ansette, si opp, kontrollere og lede. Restkompetanse = arbeidsgiverens rett til å avgjøre alle spørsmål som ikke er regulert av lovverk, kollektive avtaler eller arbeidsavtalen.

Hvem bestemmer lønn til ansatte?

Lønn blir avtalt mellom arbeidsgiver og arbeidstaker som en del av den skriftlige arbeidsavtalen. Selv om det ikke er noen generell minstelønn i Norge, er det i enkelte bransjer innført minstelønn.

Hvilke plikter har en arbeidsgiver Ifølge arbeidsmiljøloven?

Arbeidsgivers plikter
  • ta lovpålagt opplæring i HMS-arbeid.
  • ha kunnskap om krav som gjelder for virksomheten.
  • samarbeide med arbeidstakerne og verneombud.
  • sørge for at det utøves systematisk HMS-arbeid på alle plan i virksomheten.

Hvilke rettigheter og plikter har du som arbeidstaker?

Arbeidsplikt, styringsrett og lojalitetsplikt

Som arbeidstaker har du arbeidsplikt. Det betyr at du skal møte opp til avtalt tid på arbeidsstedet og overholde arbeidstiden. Du har også plikt til å utføre arbeidsoppgaver. Både arbeidstid og arbeidsoppgaver skal stå i arbeidskontrakten som alle arbeidstakere har rett på.

Hvilke plikter har arbeidsgiveren med hensyn til arbeidsmiljøet?

Arbeidsgiveren har plikt til å sørge for at arbeidsmiljøet er forsvarlig, jf. aml. § 4-1(1). Bedriften er derfor pålagt å gjennomføre et systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid (HMS-arbeid), jf.

Hva har ansatte krav på?

Som arbeidstaker i Norge har du alltid krav på å få vite når og hvor mye du skal jobbe. Alminnelig arbeidstid er også regulert, og sikrer både at du ikke jobber for mye og når du har krav på overtidskompensasjon. Som hovedregel er alminnelig arbeidstid i Norge: 9 timer i løpet av 24 timer (normalarbeidsdag)

Hva kan arbeidsgiver kreve?

Arbeidsgiveren kan ikke kreve å få vite detaljerte diagnoseopplysninger mot den ansattes vilje. Arbeidstakeren har en plikt til å gi opplysninger om sin arbeidsevne, men ikke om sin sykdom. Arbeidsgiveren kan kun kreve helseattest og helsekontroll i de situasjoner som fremgår av arbeidsmiljøloven §§ 9-3 og 9-4.

Kan man ha to arbeidsgivere?

Det er mulig å ha flere arbeidsgivere samtidig. En ansatt står derfor som utgangspunkt fritt til å arbeide hos en annen arbeidsgiver i sin fritid. Men når du har mer enn en jobb er du selv ansvarlig for å oppfylle betingelsene i begge arbeidsavtalene du har inngått.

Kan sjefen tvinge meg på jobb?

Som regel står det noe ala “Arbeidsstedet er for tiden selskapets lokaler”. Da må du be om arbeidsgivers tillatelse for å jobbe andre steder, og sjefen kan tvinge deg på kontoret. Står det at du kan jobbe fra hvor du vil, eller står det ingenting om arbeidsstedet, kan du sannsynligvis kreve å få jobbe hjemmefra.

Er det lov å jobbe uten lønn?

Det finnes ingen regler i loven om minstelønn. Det er avtalefrihet mellom arbeidsgiver og arbeidstaker om hvor stor lønnen skal være. Det er derfor ingenting i veien for at man kan jobbe gratis, men dette bør avtales nærmere. De fleste arbeidsgivere har inngått tariffavtaler hvor det er fastsatt regler om minstelønn.

Er det lov å jobbe hver lørdag?

Lørdag er ansatt som en vanlig arbeidsdag etter loven. Det innebærer at det er fullt lovlig å jobbe hver eneste lørdag om ønskelig.

Når er det vanlig å få lønn?

De aller fleste ansatte får utbetalt lønn en gang i måneden, men noen bransjer opererer med utbetaling hver 14. dag.

Hva er minste lønn i Norge?

I Norge regulerer vi lønningene med det vi kaller tariffavtaler. Fagforeningene og arbeidsgiverne forhandler om disse avtalene i lønnsoppgjørene. I motsetning til mange andre land fins det ingen lovfestet minstelønn i Norge.

Hvor mye tjener en 15 åring i timen?

Minstelønn per time (fra 1.

For ufaglærte uten bransjeerfaring: 198,30 kr [tidligere: 188,40 kr, 01.06.2019–30.06.2021] For ufaglærte med minst ett års bransjeerfaring: 206,50 kr [tidligere: 196,50 kr, 01.06.2019–30.06.2021] For arbeidstakere under 18 år: 132,90 kr [tidligere: 126,50 kr, 01.06.2019–30.06.2021]

Kan man få både feriepenger og lønn?

Det som faktisk skjer ved feriepengeutbetalingen, uten at dette nødvendigvis fremkommer på lønnsslippen, er at arbeidsgiver utbetaler alle feriepengene pluss en vanlig månedslønn, samtidig som det holdes tilbake lønn for ferien. Altså Feriepenger + Månedslønn – Lønn for 5 uker (ev. lønn for 4 uker og 1 dag).

Har man krav på 5 uker ferie?

Den lovfestede ferien på 21 arbeidsdager og ekstra tariffbestemt ferie på 4 arbeidsdager gir de ansatte en samlet årlig ferie på 25 arbeidsdager (5 uker).

Leave a Comment