Hva bør man gjøre ved brannskade?

Behandling
 1. Avkjøl det brente området øyeblikkelig ved å holde det under rennende vann i opptil 20 minutter.
 2. Hold det skadede området høyt hevet for å unngå at det hovner opp.
 3. Ta av smykker, ringer og klokker som sitter i nærheten av det skadede området.
 4. Ta av klær fra det skadede området når det er avkjølt.

Hva er 1 grads forbrenning?

1. grads forbrenning – huden er rød og smertende (svarer til solbrenthet). 2. grads forbrenning – skaden går dypere, og det oppstår blemmer.

Hvordan behandling 1 grads forbrenning?

Hold det forbrente området under rennende lunkent vann på omtrent 20 grader i 20 minutter. Eventuelt bruk dusjen. Hvis rent rennende vann ikke er tilgjengelig, holdes forbrenningen i lunkent vann eller kjøles med kalde omslag. Ved å kjøle ned brannskaden forhindres videre utbredelse av skaden.

Hva bør man gjøre ved brannskade? – Related Questions

Hvor lang tid tar det før 2 grads forbrenning gror?

Grad 2a brannskade gror som oftest i løpet av 2-3 uker.

Hva er de vanligste skadene etter en brann?

Den vanligste skademekanismen hos voksne er flammeskader, mens barn hyppigst er skåldet av varme væsker.

Hva slags tiltak bør du iverksette dersom du skal behandle en 2 grads forbrenning på armen?

Kjøl ned brannskaden

Aktiv nedkjøling fjerner varme og hindrer utvidelse av brannskaden. Nedkjøling er effektivt hvis det utføres innen en til tre timer etter skaden. Skylling med rennende, lunkent vann (15°C) bør pågå i minst 20 minutter, bruk for eksempel dusjen.

Hvor lenge varer et brannsår?

De fleste overfladiske brannskader gror i løpet av to-tre uker. Førstegradsforbrenninger tilheler i løpet av to-tre dager uten videre behandling. Overfladiske skader gir vanligvis ikke arr selv om du har blemmer. Hvis hudoverflaten brister og det dannes brannsår, øker faren for infeksjon.

Hvor lenge kan det være nødvendig å kjøle ned en forbrenning?

Kjøl ned brannskaden under rennende kaldt vann (20 °C) straks etter forbrenningen. Avkjøl området i minst en halv time og helst en time. Begrens nedkjølingen til det brannskadde området. Ikke bruk is til nedkjøling.

Hvordan behandle 2 grads forbrenning?

Lokalbehandling av brannskade:
 1. Løs hud og blemmer fjernes og såret vaskes med sterilt saltvann.
 2. grads og overflatisk 2. grads forbrenning behandles med salvekompresser eller annen ikke-heftende bandasje.
 3. Dyp 2.
 4. Ved sekresjon dekkes eksempelvis med polyuretanplate og senere eventuelt kolloidplate i tillegg.

Hva er tredjegrads forbrenning?

Tredjegrads forbrenning er den alvorligste skaden fordi den strekker seg ned i det følsomme underhudsvevet og ødelegger nerver, blodårer og andre elementer i huden. Omfattende tredjegrads forbrenning kan være dødelig fordi infeksjonsfaren er ekstremt høy.

Kan man dusje med brannsår?

– Men det er jo viktig at du på en måte ikke tar av all bandasjen og spyler nedover på selve såret, men du kan dusje ved å beskytte bandasjen altså.

Skal man sprekke blemmer?

Hvis blemmen er smertefull, fjernes væsken inne i blemmen samtidig som overliggende hud bevares intakt. Dersom væsken i blemmen er blodtilblandet, bør man helst unngå å stikke hull på den. Dette skyldes at infeksjonsfaren er større ved en dypere skade.

Hvordan behandling blemmer etter brannskade?

Vask såret med 0,1% klorheksidin. Etterskyll med sterilt saltvann (0,9% natriumklorid). Mindre blemmer kan man la stå urørt. Større blemmer vil sprekke av seg selv, og bør derfor punkteres og tømmes, og man bør i slike tilfeller fjerne den løse huden.

Hvordan bli kvitt brannsår?

Behandling av mindre brannskader
 1. Kjøl ned brannskaden under rennende kaldt vann (20 °C) straks etter forbrenningen.
 2. Begrens nedkjølingen til det brannskadde området.
 3. Deretter kan du eventuelt dekke brannskaden med en steril gaskompress eller bandasje som ikke fester seg i såret, og en desinfiserende salve.

Skal brannsår renses?

Rengjøring og bandasjering. Hvis brannskaden ikke er mer alvorlig enn at du kan behandle den selv, må du rense såret før du legger på bandasje. Brannsår er sårbare overfor bakterier, og må holdes sterile. Rengjør derfor såret med vann før du legger på bandasje.

Skal brannsår luftes?

Sår skal ikke luftes / tørkes ut, da dette hemmer fornying av hudceller. Skorper skal ikke fjernes. Skorpen beskytter sårene mot smuss og bakterier, samtidig som det forebygger arr.

Hvordan få sår til å gro fortere?

Det finnes dessverre ingen så gode råd for å få sår til å gro raskere. Det tar den tiden det tar, og det er ingenting som kan gjøre at det går raskere. Det eneste man kan passe på og «styre selv», er at såret ikke gror saktere enn det trenger! Da må man passe på å rense såret når man har fått det.

Når er brannsår farlig?

I tillegg til at huden er rød, kommer det blemmer som er fylt med væske. Smertene er også kraftigere. Slike skader er alvorlige og i noen tilfelle farlige. Ring lege eller 1-1-3 dersom skaden er større enn noen cm, er på hender, føtter, i ledd, kjønnsorganer, ansikt eller på rompen.

Hvordan vite om et sår er infisert?

Et infisert sår vil kunne væske, og huden blir hoven og rød rundt såret. Det kan også oppstå en vond lukt ved større sårdannelser. Som regel gir et avgrenset infisert sår ingen allmennsymptomer. Hvis du får feber og påvirket allmenntilstand er derfor tegn på en dypere infeksjon eller blodforgiftning.

Hvor ofte bytte plaster på brannsår?

Ifølge Langøen bør såret vaskes daglig i forbindelse med dusjing, og det er da naturlig å bytte plaster samtidig. – Plaster eller annen sårbeskyttelse skal holde såret fuktig, rent og beskytte mot irritasjon fra sko, klær og annet. Gjør du det, gror det nok greit.

Leave a Comment