Hva betyr ordet jul?

Selve navnet jul stammer fra norrønt jólablót, eller jól (ord fra proto-germansk jehwlą/feiring) fra den hedenske offerfeiringen av midtvinterdagen i Norden, som var lagt til 12. januar. Ordet jul forekommer også i andre germanske språk.

Hva feirer vi 24. desember?

Jesus’ fødselsdag er ukjent

Når kristne feirer jul i slutten av desember måned, skyldes det ifølge tradisjonen at Jesus ble født natten mellom 24. og 25. desember. Feiringen av Jesu fødsel henger mer sammen med de førkristne tradisjonene, for det står ingenting i Bibelen om at Jesus ble født i desember måned.

Hvorfor har vi første og andre juledag?

Første juledag, eller juledagen (i liturgisk sammenheng Natalis Christi), er den 25. desember, dagen da man i vestlig kristendom markerer Jesu Kristi fødsel. Dagen er avmerket på primstaven som et drikkehorn, kandelaber, tønne eller en sol.

LES OGSÅ  Hvor mye er 1 kg hvetemel i dl?

Hva betyr ordet jul? – Related Questions

Hvorfor har vi rød farge i julen?

Rødt er kjærlighetens farge, og er vel den assosiasjonen som gjorde at Santa Claus i England og USA fra tidlig på 1900-tallet ble avbildet nettopp med en rød drakt. Julen er ment å være kjærlighetens høytid fremfor noen.

Når ble Jesus født på året?

Den tradisjonelle oppfatningen har vært at Jesus fra Nasaret, den viktigste skikkelsen i Det nye testamentet i Bibelen og grunnleggeren av kristendommen, ble født i «år null», et punkt mellom 1 f.Kr. og 1 e.Kr.

Hva skjer første juledag?

Kristne tradisjoner

Kristne ser på julaften som kvelden før Jesus ble født. Første juledag er dagen da man feirer inkarnasjonen – Gud ble menneske. Kirkeklokkene ringer julen inn vanligvis mellom kl. 17 og 18 på julaften.

Er alt stengt 1 og 2 juledag?

På julaften skal faste utsalgssteder stenge kl. 16, og de skal også være stengt 1. og 2. juledag.

Hva skjer andre juledag?

Det er gudstjenester i kirkene på annen juledag, som også er kjent som for Stefanusdagen. Sankt Stefanus var kirkes første martyr som mistet livet fordi han bekjente seg til kristendommen. Den liturgiske fargen for andre juledag er festfargen hvit.

Hva het jul tidligere i Norge og hva var det som ble feiret da?

På 1000-tallet da kristendommen for alvor ble introdusert i Norge, var den romerske skikken med å feire Jesu fødsel den 25. desember vel etablert og gjaldt derfor også i Norge. Tiden falt sammen med det nordiske jólablótet, en norrøn offerfest.

I hvilket land feirer de ikke jul?

Julen er overalt i desember, i musikken, gatebelysning og blant stressede voksne på jakt etter gaver, trær og mat. Men i noen land er høytiden forbudt. I Nord-Korea, Saudi-Arabia, Somalia, Tajikistan og Brunei er det på ulike måter ulovlig å feire den kristne julehøytiden.

LES OGSÅ  Hvor lang tid tar det før Bravecto virker?

Hvilken religion feirer ikke jul?

Jehovas vitner

— Vi har fridag som alle andre, men feirer ikke jul fordi vi ikke finner grunnlag for julefeiringen i Bibelen, sier Aksnes. Han feiret jul da han var liten, men etter hvert kom han fram til at det var liten sammenheng mellom Bibelen og jul. — Kvelden blir derfor ganske vanlig for meg, sier Aksnes.

Hva forbinder du med jul?

Magnus og Adam har VELDIG mange ting de forbinder med jul. Musikk, mat, julegaver, Black Friday, julebrus, Papa Noel, familie, fargene rød, hvit og grønn, juleferie, mandel, marsipan, grøt, riskrem, ribbe og jødekaker.

Hva er typisk jul?

Julaften, 24.

Klokka fem ringes jula inn, og de fleste spiser julemiddag hjemme eller hos slektninger. Julegavene er på forhånd lagt under juletreet, og pakkes ut på kvelden. Det er naturligvis ikke alle i Norge som feirer jul, men de aller fleste følger disse tradisjonene i større eller mindre grad.

Når ble julenissen født?

Opprinnelsen til julenissen kan man søke i legender om helgenen St. Nikolaus, som skal ha levd i Tyrkia på 200–300-tallet. Han var den fremste til å hjelpe barn og unge når de eller foreldrene var i nød, og han ble derfor tidlig tilbedt som barns og unges helgen.

Hvor lenge kan man si god jul?

– For meg er gledelig jul bare en gammeldags måte å si god jul på, det finnes ingen regler for dette, forteller han til P4s Radiofrokost. Fra gammelt av har det blitt skapt en språklig tradisjon om at man før julaften sier «god jul», men at man etter julaften skal si «gledelig jul».

LES OGSÅ  Hvor mye er 1 tonn i kg?

Hvorfor 13 dag jul?

Trettende dag jul (Hellige tre kongers dag)

januar er det trettende dag jul. Dagen skal minne om mennene fra Østerland som kom til Betlehem. I bibelen kalles de kun for de “vise”. Mange steder ble dagen kalt Gamle juledag og ble feiret som den virkelige juledagen.

Hvem har bursdag 6. januar?

Fredag 6. januar feires Los Reyes Magos i Spania, på norsk kalt helligtrekongersdag.

Hvorfor 20 dag jul?

Tjuendedagen knyttes ellers til en dansk helgen, nemlig hertugen Knud Lavard. Han ble myrdet av sin fetter 7. januar 1131 og senere kanonisert av paven. Han ble minnet både på dødsdagen og tjuendedagen.

Hvorfor feirer vi jul den 24 og ikke den 25?

Norden feirer jul en dag for tidlig

Men Norden skiller seg fra resten av verden ved å markere denne begivenheten 24. desember. Den nordiske skikken stammer fra før det mekaniske uret ble oppfunnet. En ny dag begynte den gangen ved solnedgang i stedet for som nå ved midnatt.

Leave a Comment