Hva betyr begrepet folkesuverenitetsprinsippet?

Folkesuverenitetsprinsippet (folkesuverenitet) er en politisk læresetning som går ut på at all legitim statsmakt stammer fra folket selv. Begrepet står i motsetning til prinsippet om fyrstesuvereniteten (enevelde).

Hva er folkesuverenitetsprinsippet Quizlet?

Folkesuverenitetsprinsippet: de som skal styre får sin makt fra folket, på betingelse at de styrende beskytter folkets rettigheter. Gjør de ikke det, kan folket avskaffe dem igjen.

Hvem står bak folkesuverenitetsprinsippet?

John Locke omtalte dette prinsippet generelt i Two Treatises of Government (1689). Senere formuleres prinsippet endelig hos Jean-Jacques Rousseau i hans verk Contrat Social (1762), på norsk Samfunnspakten.

Hva betyr begrepet folkesuverenitetsprinsippet? – Related Questions

Hva er hovedinnholdet i ideen om folkesuvereniteten?

statens makt utgår fra folket. Folket (det vil si den voksne del av befolkningen, velgerne, ved lik og allmenn stemmerett) har gitt staten myndighet til å vedta lover som setter grenser for den enkelte borgers frihet.

Hvilke prinsipper bygde grunnloven av 17 mai 1814 på?

De viktigste prinsippene i Grunnloven fra 1814 var: Folkesuverenitet (folkets rett til å styre gjennom folkevalgte representanter) Maktfordeling (maktbalanse mellom lovgivende, dømmende og utøvende makt) Menneskerettigheter (rettssikkerhet, tale- og ytringsfrihet)

Kan kongen starte krig?

Grl. § 26 lyder som følger: «Kongen har rett til å innkalle tropper, begynne krig til forsvar av landet og slutte fred, inngå og oppheve forbund, sende og motta sendemenn.

Hva er Grunnlovens tre prinsipper?

De viktigste prinsippene Grunnloven og dens samfunnskontrakt bygger på, er folkesuvereniteten gjennom bestemmelsene om folkevalgt styre og representasjon, maktfordelingsprinsippet om skillet mellom de lovgivende, utøvende og dømmende statsmakter, samt menneskerettighetene som sikrer borgerne mot rettssikkerhet og

Hva sier paragraf 100 i grunnloven?

§ 100 i Norges Grunnlov sikrer at alle har rett til ytringsfrihet og rett til tilgang til offentlig informasjon. Paragrafen hadde stått uendret fra vedtagelsen i 1814 og frem til 2004.

Hva var de viktigste tankene bak den norske grunnloven av 1814?

Grunnloven var moderne for sin tid. Den var basert på noen få hovedprinsipper: folkesuverenitet, definerte rettigheter til politisk medbestemmelse og uavhengige rettigheter for enkeltmennesket. Ideene som Grunnloven av 17. mai 1814 bygde på, var internasjonalt velkjente.

Hva skjedde på 17 mai 1814?

Grunnloven ble undertegnet 17. mai 1814, på Eidsvoll. Norge hadde tidligere vært styrt av den danske kongen, men nordmenn ønsket å ha sin egen konge, og velge sine egne representanter til å styre landet. Samme dag som Grunnloven ble undertegnet ble Christian Frederik valgt til ny, norsk konge.

Hva var bakgrunnen for 1814?

Bakgrunnen for at kongen måtte avstå Norge til Sverige, var at Danmark-Norge hadde kommet med på den tapende side under Napoleonskrigene. Avståelsen kom som en følge av betingelsene i Kieltraktaten, en fredsavtale mellom kongen i København og den svenske kronprinsen, Karl Johan, undertegnet i januar 1814.

Hvorfor fikk vi Grunnloven i 1814?

Her oppstod det bred enighet om at Frederik 6. ikke hadde rett til å gi Norge til Sverige. Dermed ble det valgt en forsamling som skulle utforme en ny, selvstendig grunnlov, for å gi det norske folk suvereniteten tilbake.

Hvem var de 112 mennene på Eidsvoll?

Av de 112 medlemmene av riksforsamlingen var 33 valgt spesielt blant de militære, mens 25 var valgt fra byene og 54 fra landdistriktene i amtene. Embetsmennene dominerte forsamlingen med 57 representanter, mens det var 37 bønder, 13 kjøpmenn og 5 bruks- og godseiere.

Når tok Danmark over Norge?

Styret i Norge havnet gradvis på utenlandske hender og Norge gikk inn i union med Danmark i 1380. I 1536 ble det norske riksstyret opphevet og all suverenitet overført til Danmark. Norge var ikke lenger definert som noe annet enn et dansk landskap.

Når tok Sverige over Norge?

Unionsoppløsningen i 1905 markerer slutten på unionen mellom Norge og Sverige som hadde eksistert siden 1814. Oppløsningen av unionen ble vedtatt av Stortinget 7. juni 1905.

Hvilken sak førte til bruddet med Sverige?

Det var striden om et eget norsk konsulatvesen som til slutt førte til en oppløsning av unionen mellom Norge og Sverige. Det faktum at Norge ikke hadde egne utenriksstasjoner, men var underlagt Sverige i utenrikspolitiske spørsmål, var et tydelig tegn på Norges underlegenhet i unionen.

Hvilket land skulle hjelpe Sverige med å få Norge?

Kronprinsen i Sverige, Carl Johan, ville at Norge skulle bli en del av Sverige. Han tenkte at dersom Sverige gikk inn på Russland og Englands side i krigen, og hjalp dem å slå Frankrike og Danmark, kunne Sverige få Norge som krigsbytte.

Hvem ga Norge til Sverige?

I januar 1814 inngikk Danmark fredsavtaler med Sverige og Storbritannia i byen Kiel. Danmark måtte gi fra seg Norge til Sverige. Dermed var en 434 år lang union oppløst.

Hvordan ble Norge fri fra Danmark?

I 1660 innførte Frederik 3 enevelde i DanmarkNorge. Etter dette lå i prinsippet all makt over DanmarkNorge hos den dansk-norske kongen i København. I 1814 ble Norge selvstendig fra Danmark. Kong Frederik 6 måtte da avstå Norge til Sverige fordi DanmarkNorge var på den tapende siden under Napoleonskrigene.

Leave a Comment