Har arbeidsgiver plikt til å tilrettelegge?

Arbeidsgiver har en særskilt plikt til å legge arbeidet til rette for arbeidstakere med redusert arbeidsevne og for arbeidstakere som underveis i arbeidsforholdet får problemer med å utføre sitt vanlige arbeid på grunn av ulykke, sykdom, slitasje eller lignende.

Hvem har hovedansvar for tilrettelegging på arbeidsplassen?

Hvem har ansvaret for tilrettelegging på arbeidsplassen? Arbeidsmiljølovens § 4-6 slår fast at arbeidsgiver har plikt til å foreta en rimelig individuell tilrettelegging, både av arbeidsplass og arbeidsoppgaver. Det samme gjør Diskriminerings- og tilgjengelighetsloven § 12.

Hva har arbeidsgiver rett til å bestemme?

Begrensninger for arbeidsgivers styringsrett

Arbeidsgivers styringsrett begrenses av arbeidsavtale, stillingsinstruks, lov, tariffavtaler og saklighetskrav. For eksempel stiller arbeidsmiljøloven krav om at en oppsigelse alltid må være saklig begrunnet. Loven har også begrensninger for maksimal arbeidstid og overtid.

Har arbeidsgiver plikt til å tilrettelegge? – Related Questions

Hva kan arbeidsgiver pålegge?

Arbeidsgiver har styringsrett

I kraft av å eie virksomheten har arbeidsgiver rett til å organisere, lede, kontrollere og fordele arbeidet. De kan dermed ta beslutninger som får betydning for den enkelte ansatte. Disse endringene må være innenfor rammene av det arbeidsforholdet som er inngått.

Når kan arbeidsgiver bruke styringsretten?

Dersom arbeidstakers stilling og arbeidsoppgaver fremtrer vesentlig endret enn det som er avtalt eller forutsatt mellom partene, vil arbeidsgiver ha trådt over grensene for når styringsretten kan anvendes.

Kan arbeidsgiver endre arbeidsoppgaver?

Utgangspunktet er at arbeidsgiver kan foreta endringer av arbeidsoppgavene så lenge det er innenfor rammen av arbeidsforholdet. Dette er en følge av arbeidsgivers styringsrett som etableres ved inngåelse av arbeidsavtalen.

Kan arbeidsgiver bestemme klær?

Utgangspunktet er at arbeidsgiver i kraft av styringsretten har rett til å bestemme regler for bekledning og kosmetikk på arbeidsplassen. Årsaken til at arbeidsgiver ønsker å innfører slike regler kan være mangeartede. Det kan både være av hensyn til klienter, eller av hensyn til de ansatte selv.

Kan arbeidsgiver endre arbeidssted?

Dersom vilkåret om saklig grunn er oppfylt kan arbeidsgiver gå til endringsoppsigelse for å gjennomføre vesentlige endringer i stillingen som for eksempel flytting av arbeidssted, reduksjon i stilling eller endring av oppgaver og lønn.

Hva begrenser styringsretten?

Styringsretten er begrenset av arbeidsavtalen, eventuelle tariffavtaler, praksis og en rekke lover, som for eksempel arbeidsmiljøloven, ferieloven, likestillingsloven og folketrygdloven. Styringsretten begrenses også av mer allmenne saklighetsnormer.

Hvor langt går arbeidsgivers styringsrett?

Hvor går grensene for arbeidsgivers styringsrett? Arbeidsgiver kan ikke i kraft av styringsretten gjøre for store endringer i arbeidstakers arbeidsforhold eller arbeidsoppgaver. Dersom endringene oppfattes som vesentlige, vil arbeidsgiver ha tråkket over grensene for når styringsretten kan anvendes.

Hvilke rettigheter har du som arbeidsgiver?

Rettigheter for arbeidsgiver og arbeidstaker
  • Styringsretten = arbeidsgiverens rett til å ansette, si opp, kontrollere og lede.
  • Restkompetanse = arbeidsgiverens rett til å avgjøre alle spørsmål som ikke er regulert av lovverk, kollektive avtaler eller arbeidsavtalen.

Kan arbeidsgiver omplassere deg?

Plikten går i all hovedsak ut på at arbeidsgiveromplassere arbeidstakeren hvis det finnes en passende, ledig stilling eller annet udekket arbeidsbehov. Hva som ligger i annet passende arbeid beror på en helhetsvurdering, men arbeidstakeren må besitte de nødvendige kvalifikasjoner.

Er det lov å sette ansatte ned i lønn?

Når må du gi endringsoppsigelse? Som arbeidsgiver kan du i utgangspunktet ikke sette ned lønnen til en arbeidstaker i kraft av styringsretten. Dette er fordi lønn er den viktigste ytelsen en arbeidstaker får for å utføre sitt arbeid. Lønnsbetingelsene ved arbeidsforholdets begynnelse skal fremgå av arbeidskontrakten.

Kan arbeidsgiver pålegge andre oppgaver?

I utgangspunktet kan ikke arbeidsgiver pålegge arbeidstaker andre arbeidsoppgaver enn de som er avtalt i arbeidstakers arbeidsavtale og stillingsinnstruks. Fraviker arbeidsoppgavene vesentlig fra det som normalt kan anses å ligge innenfor de normale arbeidsoppgavene, må det foreligge samtykke fra arbeidstaker.

Når har man krav på sluttpakke?

Når en arbeidsgiver ønsker å avslutte et arbeidsforhold, kan de velge mellom oppsigelse og frivillig avslutning av arbeidsforholdet. Ved en frivillig avslutning må imidlertid arbeidstakeren godta avslutningen av forholdet. De vil da motta en sluttpakke som kompensasjon.

Hva er en usaklig oppsigelse?

Dersom arbeidsgiver ikke har eller ikke kan dokumentere saklig grunn, vil oppsigelsen være usaklig. Det er som regel tre kjennetegn ved en usaklig oppsigelse; oppsigelsen tar utenforliggende hensyn, den er uten god grunn, eller så lider grunnlaget for oppsigelsen faktiske feil.

Hvor mye skatt på sluttpakke?

Det du får i sluttpakke skal i utgangspunktet beskattes som vanlig lønn. Får du for eksempel en sluttpakke som består av 6 månedslønner, må du skatte fullt av hele beløpet. Det finnes imidlertid unntak. Er du over 50 år, kan du få så mye som 100.000 kroner utbetalt skattefritt.

Er det feriepenger på etterlønn?

Fratredelsesytelser og etterlønn er ikke regnet som lønn i feriepengeloven og gir for vanlige folk ikke feriepenger.

Kan man få både feriepenger og lønn?

Det som faktisk skjer ved feriepengeutbetalingen, uten at dette nødvendigvis fremkommer på lønnsslippen, er at arbeidsgiver utbetaler alle feriepengene pluss en vanlig månedslønn, samtidig som det holdes tilbake lønn for ferien. Altså Feriepenger + Månedslønn – Lønn for 5 uker (ev. lønn for 4 uker og 1 dag).

Leave a Comment