Finnes det giftige larver i Norge?

Bringebærspinner er en av få giftige sommerfugllarver vi har her i Norge. Giften sitter i hårene og dette er en forsvarsmekanisme som beskytter larvene fra å bli spist av andre insekter eller dyr.

Hvordan ser husbukk ut?

Husbukk hører med til familien trebukker (Cerambycidae). Den voksne billen er 8-20 mm lang, svart eller brunsvart og har lange 11-leddete antenner. Brystskjoldet er dekket av lange hår, men har to skinnende uhårete flekker. Dekkvingene kan være helt svarte eller med flekker av grått som danner to bånd.

Hvordan bli kvitt Oldenborrelarver?

Hvis du ser flekker med vissent plengras, fugler som hakker i plenen, eller at plenen er gravd opp, bør du se etter oldenborrelarver i jorda. – Det er mulig å bekjempe hageoldenborre med et biologisk middel som består av nyttenematoder. Men det er dessverre ingen preparat i handelen i Norge per i dag.

Finnes det giftige larver i Norge? – Related Questions

Hva graver hull i hagen?

Når våren kommer er den utsultet og på desperat leting etter mat. Derfor roter den i jorda og lager hull i plenen på leting etter biller og meitemark. Dette varer som regel bare noen få uker.

Hvordan bli kvitt larver i hagen?

7 nyttige anbefalinger for å bli kvitt larver på planter
 1. Tiltrekk fugler til hagen eller frukthagen din.
 2. Dra nytte av andre dyr.
 3. Bruk andre planter som forsvar mot larver.
 4. Spray et organisk insektmiddel for å bli kvitt larver på planter.
 5. Plasser feller for larver på planter.
 6. Bruk hjemmeremedier.

Hvordan bli kvitt Oldenborre i plenen?

NIBIOS råd for å få bukt med problemet er å følge med på om plenen blir vissen, om fugler hakker i plenen eller om den er gravd opp. Ved et større angrep er rådet å frese opp den ødelagte delen av plenen. Dette dreper en del larver. Plukk opp larvene du finner og la fuglene forsyne seg med resten.

Hvor lenge svermer Oldenborre?

Etter å ha levd i jorden, som larve og puppe, kommer den voksne oldenborren opp av jorden i mai-juni. De voksne oldenborrene svermer og parrer seg i løpet av 1–3 uker. Etter paringen kryper hunnene ned i jorden for å legge egg. En voksen hunn kan legge omkring 50 egg i løpet av en uke.

Kan Oldenborre fly?

voksne oldenborrer har flydd vekk. Mindre grasarealer (for eksempel nysådd plen) kan dekkes med agrylduk gjennom svermetiden for å hindre billene i å legge egg i jorda.

Hvordan bli kvitt Veksthussnutebille?

Forebyggende bekjempelse. I utbredelsesområdet for veksthussnutebille bør attraktive vertsplanter som barlind, vinstokk og jordbær ikke dyrkes nær veksthus. Bruk insektnett i lufteluker og tett alle sprekker i veksthuset, slik at ikke billene får adkomst til kulturene.

Hva spiser snutebiller?

Snutebiller er planteetere, og et stort antall er skadedyr av stor betydning for kulturplantene. Larvene er som oftest gulhvite, fotløse og krumbøyde, og lever enten innvendig i røtter, stengler, treverk, blad, blomster, frukter og frø eller under bark og i jorden utvendig på røtter.

Hvordan bli kvitt Jordbærsnutebille?

– For å beskytte et nyplantet jordbærbed, kan du legge agrylduk over jordbærplantene for å hindre jordbærsnutebillene i å komme til knoppene. Duken må legges på i slutten av april før første varmeperiode om våren, og den må ligge til de første knoppene har åpnet seg.

Hvordan bli kvitt åmer?

Larver
 1. Spyl med vann, så larvene faller av.
 2. Dyrk grønnsaker under duk (spør på hagesenter), så kommer ikke insekter til.
 3. Plant tagetes, krysantemum eller ringblomster sammen med planter som er utsatt for larveangrep.
 4. Bland 1 dl grønnsåpe og 1 ss bakepulver i 1 liter vann, og sprøyt med dette.

Er larver farlig?

Larver er stort sett helt ufarlige, så lenge du ikke berører dem. Eikespinnere og bringebærspinnere tilhører insektsfamilien «ekte spinnere» og larvene har giftige hår. Mange er ikke klar over at disse larvene kan medføre svie, kløe og utslett i huden etter nærkontakt.

Hva dreper larver?

Har du ikke mulighet til å vente etter tømmedag, er dette tips du kan gjøre for å begrense flere larver. Ha papir med salmiakk i dunken. Har du mulighet til å få tak i noe sagspon eller liknene som kan trekke til seg fuktighet, ha litt av det i dunken.

Kan man bruke Zalo på planter?

Et allment kjent middel mot fluene er å sprøyte plantene med zalovann. Fluene liker ikke lukten av såpen, og du kan derfor sprøyte blandingen på plantene med jevne mellomrom.

Hvorfor ikke bruke Zalo på briller?

Zalo, JIF og andre rengjøringsmidler til glass eller kjøkkenbenker fungerer ikke til rengjøring av vanlige styrkeglass. Det kan skade belegget som ligger utenpå brillene og de vil bli mer sensitive mot skader.

Hva dreper blomsterfluer?

Det er mange forskjellige tips der ute for å bli kvitt “blomsterfluer“:
 • Legg appelsin/klementinskall oppå jorda.
 • Stikk en fyrstikk ned i jorda.
 • Vann med grønnsåpe/eddik blandet i vannet.
 • Tobakk/tobakksaske oppå jorda om det er en røyker i familien.
 • Fluepapir i vinduet.
 • Eddikvann med en dråpe Zalo i.

Hvorfor spraye planter med vann?

Planter trives ikke i veldig tørr luft. Det kan du løse ved å ta en helt enkel sprayflaske med vann, og spraye planten en gang iblant. Eventuelt kan du gå til innkjøp av en luftfukter.

Kan man vaske planter med grønnsåpe?

Grønnsåpe renser planten og hjelper den å holde seg grønn og frisk. Spray over planten med grønnsåpevann innimellom. Har du ikke sprayflaske kan du fint sette plantene inn i dusjen og dusje over plantene med svakt trykk. Har du planter med store blader kan du også bruke en fuktig klut til å tørke over bladene.

Leave a Comment