Er påskeliljer giftig for katter?

​Det er kun arter fra Lilium-slekten og Hemerocallis-slekten som er svært giftig for katt. Påskelilje og pinselilje er eksempler på arter som har lilje i navnet. De tilhører derimot den mindre giftige Narcissus-slekten som gir andre kliniske tegn ved forgiftning.

Hvilke planter er giftige i Norge?

Giftige planter i Norge
barlind piggeple
belladonnaurt prakthjelm
bulmeurt revebjelle
engletrompet rhododendron
galneurt selsnepe

Hva er forskjellen på påskeliljer og pinseliljer?

Påskeliljene var gule og kom først, pinseliljene hvite og litt mindre i blomst. Så har det kommet til flere andre arter av narcissus etterhvert, og hybrider mellom disse, så nå gir det ikke så mye mening å skille mellom påske og pinseliljer lengre.

Er påskeliljer giftig for katter? – Related Questions

Kan man være allergisk mot påskeliljer?

Påskeliljer til besvær? Påskeliljer er blomster som kan egne seg godt, men den har en sterk duft og kan skape problemer for personer som er duftoverfølsom eller har allergi. Allergenet er mest konsentrert i blomsterløken og minst i bladene, men kan også være hudirriterende.

Kan påskeliljer spre seg?

Påskeliljer passer godt til å lage blomstereng fordi de trives så godt i det norske klimaet. Se etter de gamle sortene av påske og pinseliljer, det er de som har lettest for å formere seg. De sprer seg uten at du behøver å ”hjelpe” dem. Nyere sorter bør du dele etter blomstring.

Når blomstrer pinseliljer?

Pinselilje er en planteart i påskeliljefamilien. Den har fått navnet sitt fordi den blomstrer i tiden rundt pinse.

Hva gjør man med påskeliljer etter blomstring?

Når blomstringen er over etter påske, planter du ganske enkelt bare ned påskeliljen din i bedet, så vil den komme opp igjen neste år, omtrent rundt påske – og pynte opp hagen din med sin herlige, gule farge.

Hva heter påskelilje?

Påskelilje er en løkplante i narsissfamilien.

Påskelilje
Vitenskapelig(e) navn: Narcissus pseudonarcissus
Norsk(e) navn: påskelilje
Biologisk klassifikasjon:
Rike: planter

Hva betyr påskelilje?

Påskelilje er en art i påskeliljefamilien. Den har fått dette navnet fordi den ofte blomstrer rundt påsketider i Norge, og bærer bud om at våren er i gang.

Skal påskeliljer i potte vannes?

Når påskeliljer står i potte trenger de ikke mye vann eller stell. Dette er pga. at løken har lagret så mye næring fra før. Vann dem jevnlig når blomstene har sprunget ut, men pass på å ikke vanne rett på løkene.

Hva gjør man med påskeliljer?

Tips: Du kan ta vare på påskeliljer og andre løkblomster i potte og gjenbruke dem i hagen. Etter avblomstring kan du sette potta i uteboden til det er tid for å plante løk. Klipp ned blomsterstenglene, men la de grønne bladene være. Pass på at de ikke står fuktig og råtner.

Skal påskeliljer ha vann?

Vann og gjødsel:

Som alle løkblomster, vil påskeliljer tørke litt opp mellom hver vanning. Det er best å vanne fra bunnen, fordi løkene kan råtne om de blir våte oppå. Den trenger ikke gjødsel mens den blomstrer, men om den blir plantet ut etterpå kan den få litt løkgjødsel eller lignende.

Hvor lenge holder påskeliljer seg?

En påskelilje holder gjerne en måneds tid. Påskeliljen er Norges offisielle påskeblomst.

Kan påskeliljer stå ute?

Påskeliljen er blant de tidligste plantene vi kan sette ut på våren, og en av de som tåler flere minusgrader. Avhengig av hvor du bor i dette landet, kan du forvente at de blomstrer utendørs i april-mai. Løkene er robuste, og de trives både i sol og skygge.

Kan påskeliljer stå ute nå?

Påskeliljer (Narciss)

Narciss er blant de tidligste plantene vi kan sette ut på våren, og tåler noen kuldegrader. Narciss-løkene er robuste, og trives både i sol og noe skygge. Etter avblomstring kan plantene få visne ned. Når telen i bakken har gått kan de plantes ut i hagen.

Skal påskeliljer stå kaldt?

Som alle andre løkblomster, står påskeliljene mye lenger ved lav temperatur. Det er en god ide å sette dem kjølig om natta. De vil lukke seg, og komme ut igjen når de blir tatt inn i varmen igjen.

Er påskeliljer flerårig?

Narciss (Påskelilje/Pinselilje) er en gruppe løkplanter som er flerårig. Påskeliljer takler ned til -5 grader om natten, uten å ta skade. Denne løkplanten er blant de tidligste plantene vi kan sette ut på våren. Narciss-løken er robust, og trives både i sol og noe skygge.

Hvordan formerer en påskelilje sig?

Påskeliljer formeres hovedsakelig ved deling av løken, selv om blomsten er insektsbestøvet og frøene utvikles i en kapsel. Det finnes omlag 50 arter påskeliljer, men uenderlig mange sorter som er dyrket frem. Det er ingen opplagte forklaringer til navnet Narcissus.

Kan man sette tulipanløk på våren?

Når skal jeg plante blomsterløk? Vårblomstrende løk som påskeliljer, tulipaner og hyacinter bør plantes på høsten, fra september til november, før den første frosten setter seg i jorden. Sommerblomstrende løk som dahlia og calla skal plantes på våren så snart det ikke er fare for frost.

Leave a Comment