Er krekling sunt?

Det er dokumentert et høyt totalinnhold av antioksidanter i krekling. Det er hevdet at krekling er rik på C-vitamin. Analyseresultat av en rekke prøver fra hele bær av krekling (saft) fra et tidligere prosjekt ved NIBIO Nord Holt viser imidlertid et svært lavt innhold av C-vitamin, i middel 3 mg/100 g bær.

Hva kan man bruke krekling til?

Bærene kan spises rå eller kokt, eller man bruker dem til å lage saft og vin. Både blomstene og fruktene kan brukes til å lage likør og snaps. I tradisjonell nordamerikansk urtemedisin er også greiner og blad av kreklingplanten benyttet. Krekling inneholder relativt lite vitamin C, men mye antocyaniner (bl.

Hvem spiser krekling?

Krekling kalles også kråk(e)bær (kråkbär på svensk, Krähenbeere på tysk og crowberry på engelsk), noe som muligens henspiller på at bærene er like svartglinsende som kråkefugler. Imidlertid er det trolig ryper og andre hønsefugler som spiser flest bær og har størst betydning for å spre frøene.

Er krekling sunt? – Related Questions

Finnes det giftige bær i Norge?

Det finnes nemlig ingen røde bær som er farlige om man bare smaker på ett, selv om det er fra en giftig plante, sier Ringstad. Unntaket her er belladonnaurt, som har glinsende svarte bær. Hvis et barn spiser bær eller plantedeler fra denne, må man kontakte Giftinformasjonen.

Kan krekling fryses?

Forøvrig anvendes krekling som andre bær, enten ferske eller kokte i ulike retter og til saft og vin, gjerne i blanding med andre bær. For senere bruk kan bærene fryses eller tørkes hele eller most.

Er det jern i krøkebær?

Blåbær er en kilde til vitamin E, vitamin C og folat, og inneholder i tillegg garvestoffer, fruktsyrer, flavonoider, karotin, jern og magnesium. En av de viktigste kilder til store mengder antioksidanter er blåbær og krekling fra Nord-Norge.

Når er krekling modne?

Krekling er en av våre mest hardføre planter, den vokser overalt, fra lavlandet og opp i høyden til 1700 meter o.h. Bladene er læraktige og vintergrønne og ligner barnåler. I august-september er bæra modne, og da er de glinsende og blåsvarte. Bæret er egentlig en steinfrukt, den inneholder mest saft og harde kjerner.

Hvordan lage saft av krekling?

Fremgangsmåte
  1. Knus bærene i vannet sammen med vinsyre. La det stå til neste dag.
  2. Sil av saften. La det stå til neste dag.
  3. Mål opp mengden saft. Tilsett 750 gram sukker til hver liter saft. Rør til alt sukkeret er oppløst. Rør samme vei i cirka to timer.
  4. Fylles på rene flasker.

Hvordan lage Kreklinglikør?

Legg bær og 5 dl brennevin på et glas med tett lokk, og la dette stå 1-4 uker. Sil deretter av alkohol-uttrekket fra bærene og tilsett sukker til uttrekket. Bland godt, hell likøren over på en flaske med tett kork. Lagres i minst 6 måneder.

Hvordan lage Kreklingvin?

Ha bærene i et gjæringskar og kok opp 10 liter vann og 2.4 kg. sukker. Hell det kokende vannet over og vent til det er avkjølt til 25 grader før pectolase og forsatsen tilsettes. La det stå å gjære i 5 dager.

Hvordan virker en saftkoker?

Saften kommer

Når frukten eller bærene i kurven varmes opp, vil de kollapse, og saften fra dem vil trekkes ut. Saften renner gjennom hullene i kurven, og samler seg i saftkokeren. Denne er utstyrt med en slange, og gjennom denne tapper du saften over i en annen, egnet beholder.

Hvor mye sukker til 1 liter ripssaft?

Tilsett sukker : 200- 250 gram sukker pr. liter bær. La dette småkoke i omtrent 10-15 minutter. Smak underveis, og tilsett mer sukker hvis du vil.

Er ripssaft sunt?

Rips inneholder en del vitamin, kalsium, magnesium og fosfor i tillegg til masse kalium og litt omega 3 og vitamin E. Sukkerfri saft er en fin måte å holde seg hydrert når man er lei av vann.

Hvorfor skummer saft?

Noe å tenke på når du koker saft og syltetøy

Når du koker saft og syltetøy, skal du være nøye når du skummer av. Skummet inneholder bakterier og muggsopp og kan få katastrofale følger for saften, syltetøyet eller marmeladen din.

Hvorfor koke syltetøy?

Syltetøy (kokt)

Du kan koke syltetøy med alle typer bær. Det er lett å få til, og ved koking får syltetøyet lengre holdbarhet.

Hvordan redde gele?

Om den ikke blir stiv kan man gjøre følgende:

Om en har fusket med sukkermengden kan man ta i mer sukker og koke opp igjen. Man kan koke opp alt igjen og bruke flytende/pulver fruktpektin etter oppskrift på pakken, også evt tilsette mer sukker og sitronsyre.

Hvilket land kommer saft fra?

Fremstilling av saft, eller safting, er utvinning og konservering av råsaft fra frukt, bær og grønnsaker. Gjærsopp kan ødelegge saft ved at den fermenteres og blir ubrukelig på grunn av dårlig lukt og smak. Saft, jus og andre kommersielle produkter som inneholder råsaft er derfor vanligvis pasteurisert.

Hva er den sunneste juicen?

Testvinneren er Cevita Ferskpresset Appelsinjuice. Denne juicen er ikke laget av konsentrat og har testens høyeste innhold av C-vitamin per 100 gram i tillegg til noe mindre kilokalorier enn mange av de andre juicene.

Er juice usunt?

Er du av dem som tror at juice er supersunt fordi det inneholder frukt, og frukt er jo sunt? Da må du tro om igjen. Det høye sukkerinnholdet gjør nemlig juice til en like usunn drikk som brus og saft, men er selvsagt å foretrekke fremfor disse på grunn av det høye innholdet av vitaminer og mineraler.

Leave a Comment