Er kirsebær og moreller det samme?

Kirsebær er en betegnelse for disse to hovegruppene, søtkirsebær og surkirsebær. Søtkirsebær er det som vanligvis blir kalt moreller her til lands, mens surkirsebær er det vi kaller kirsebær. Saftige, søte og velsmakende moreller er et sikkert sommertegn!

Når er det best å plante morelltre?

Den gunstigste perioden å plante på er tidlig på våren. Da får både greinene og røttene tid til å etablere seg godt før vinteren. – Om høsten kan man gjøre et varp, det er billigere å kjøpe plantene, men risikoen er at treet ikke overlever vinteren, spesielt i innlandet, sier Redalen.

Hvor trives morelltre?

Det er fullt mulig å få til om du har en solrik plass i hagen. Søtkirsebær eller moreller som de også blir kalt, kan trives på nær sagt hvilket som helst sted, men husk at jo mer lys og sol treet får, desto søtere frukt får du tilbake. Det er vel heller få trær som er like vakre når de blomstrer i mai.

Er kirsebær og moreller det samme? – Related Questions

Hvor stort blir et morelltre?

Tegnforklaring til tabellen finner du ved å klikke på tegnet. Tre som blir opptil 18 meter høyt og 7 meter vidt. Bærer røde frukter på 20 mm som er spiselige rå.

Hvordan beskjære et morelltre?

Du bør nok vente til våren/tidlig sommer med å beskjære det. I tillegg bør du velge ut et par grener som skal få bli “hovedgrenene” og siden beskjære som vanlig på alle de andre grenene. Kutt vekk alt som kommer over det punktet duhar bestemt deg for skal være øverste punkt i trekronen.

Hvordan flytte morelltre?

Det går fint å flytte Morelltrær som er så unge, men de bør flyttes før de begynner å vegetere, fyll litt hønegjødsel i bunnen av plantehullet sett treet ned ,gi en bøtte vann og spa på vekselvis kompost og matjord,og tråkk til. Kompost på toppen.

Hvor fort vokser morelltre?

Arten vokser fort, men lever kort, 100–150 år. Den blir 15–32 m høy med en stammediameter på 90–120 cm. Det er som regel en enkelt, rett stamme, og rotskudd forekommer sjeldent.

Hvor vokser kirsebærtre?

Kirsebær i snevrere mening, Prunus cerasus, stammer fra det sørvestlige Asia eller de østlige middelhavslandene. Kirsebær er kjent i Norge fra cirka 1150. Arten dyrkes til Nordland, og finnes forvillet enkelte steder i Sør-Norge.

Hvordan beskytte moreller mot fugler?

Nett er nok dessverre den eneste måten du kan beskytte effektivt mot fulger. Mange sverger til å henge opp gamle cd-plater eller remser av sølvpapir men fuglene blir ganske fort klar over at dette ikke er farlig for dem og så spiser de allikevel.

Hvilke fugler spiser moreller?

I åe er Morell og kirsebærtrærne i hagen fulle av modne bær. I alle år har de blitt spist rene av trost, duer og andre fugler.

Hvorfor spise moreller?

Gode vitaminer

En porsjon med moreller er en god kilde til vitaminer som A og C, og jern, fosfor, kalsium og kostfiber. Sammenlignet med jordbær og blåbær har moreller det høyere innhold av betakaroten, ifølge Matvaretabellen.no.

Hva kan en gjøre med moreller?

Til kjøtt: Moreller passer godt til fete kjøttretter. Til ost: Delikat å se på og en fin kontrast til oster som Camembert og Brie. Til sjokoladekake: Til mørke, bitre sjokoladekaker er de røde, søte en perfekt kontrast. I salat: Delt i to er moreller deilig i grønn sommersalat med for eksempel kylling.

Er moreller giftige?

Kirsebær/moreller

Kirsebæret er i samme familie som plomme, aprikos og fersken, og alle inneholder giftstoffer i frøet og stilken. Om du knuser, biter over eller får en sprekk i frøet vil den gi ut hydrogen cyanide, også kjent som blåsyre.

Skal moreller plukkes med stilk?

Bærene skal plukkes og oppbevares med stilken på, sier Hanne Linnert i Bama. I motsetning til mange andre bær, fortsetter ikke modningsprosessen etter at morellene er plukket. Moreller oppbevares best i kjøleskap ved 2-4 grader.

Kan man fryse ned moreller?

Frysing av frukt og bær. Bringebær, jordbær, rips, solbær, stikkelsbær, tyttebær, blåbær, multer og søtkirsebær (moreller) er bær som egner seg godt til frysing.

Hvordan ta ut stein av moreller?

Fjern stilken og legg kirsebæret på flaskeåpningen. Deretter holder du bæret med den ene hånden, samtidig som du stikker spisepinnen gjennom kirsebæret. Og steinen den havner i flaska. Enklere blir det ikke!

Hvorfor er morellene sprekker?

Moreller er ei ganske skjør frukt. For eksempel tålar ho ikkje at vatn treff frukta når ho er moden, då sprekk ho.

Skal moreller oppbevares i kjøleskap?

Moreller oppbevares best i kjøleskap, ved 2–4 grader. Holdbarheten er kort. Bærene bør ikke bli utsatt for store temperatursvingninger, da dette fremskynder modningen.

Hvilke frukt bør ikke ligge sammen?

Epler, pærer, plommer, tomater og tropiske frukter produserer etylen, og bør derfor ikke ligge for nært andre frukter, som for eksempel bananer som er følsomme for gassen.

Leave a Comment