Er fenalår spekeskinke?

Spekemat er saltede, tørkede hele kjøttstykker som kan være røkt eller urøkt, for eksempel spekeskinke og fenalår.

Hvilket dyr kommer fenalår fra?

Fenalår er betegnelse for et kjøttstykke av lår, fortrinnsvis fra sau, men også fra annet småfe, som er speket. Spekeprosessen tar to til fire måneder eller mer, og kjøttet blir i noen områder også røykt. Holdbarheten avhenger av salting og tørrhet.

Hvilken fenalår er best?

En stor fenalårtest i statlig regi fastslår objektivt at det finnes gode lår for enhver smak. Men de subjektive kokkene er ikke i tvil: Bergenske Baunens fenalår er uovertruffent best i test.

Er fenalår spekeskinke? – Related Questions

Hvor lenge varer et fenalår?

Hel spekeskinke eller fenalår holder i månedsvis om de henger mørkt og kjølig, og helst i spekepose, eller ligger i originalemballasjen i kjøleskap. Når kjøttet spekes, blir det først saltet og deretter modnet, ofte i flere år.

Hvordan velge fenalår?

Når en velger seg ett lår til fenalår bør man velge en sau med litt størrelse. De små blir ofte for tynne og tørre. Kjøttet blir mye bedre fra ett velvoksent dyr. Og blir det for stort, så ta heller halvparten av ett stort enn ett helt lite.

Hva spiser man til fenalår?

Flatbrød, eggerøre, waldorfsalat og potetsalat er klassisk tilbehør som oppfyller disse smakene, og som passer perfekt på koldtbordet eller til 17. mai-frokosten. Frukter som melon, jordbær, nektarin og fersken gjør seg godt til det salte kjøttet.

Hva kommer fenalår fra?

Fenalår fra Norge er saltet, tørket og modnet og eventuelt røkt lår av lam og sau av norsk opprinnelse. Fenalår fra Norge kan være smaksatt med krydder, urter, bær, honning, etc. Fenalår fra Norge kommer i to varianter, Tradisjonelt og Modnet. Forskjellen ligger i saltinnhold og modningstid.

Hvor mye salt er det i fenalår?

Låret er ferdig når vekten er redusert med 30–40 %. Ønskes et mykt og lite salt lår bør vekttapet være rundt 30 %, og ønsker du et tørt og hardt lår med høyt saltinnhold må vekttapet være høyere.

Kan man vanne ut fenalår?

Skift gjerne vann 2-3 ganger i løpet av utvanningstiden. Fenalår kan være svært ulike, fra mildt til kraftig saltet og fra lite til hardt tørket, og utvanningstiden vil derfor variere en god del. Det er uansett en fordel å vanne ut litt for mye enn for lite, og heller salte litt ved servering.

Er fenalår gris?

Fenalår er speket lår av småfe, vanligvis sau eller lam. Låret kan også være røyket. Fenalår spises gjerne sammen med flatbrød og rømme og kan nok sies å være en særnorsk tradisjon. Begrepet fenalår brukes bare i Norge.

Hvor mye veier et fenalår?

Fenalår: Låret på sau eller lam saltes og tørkes. Noen tilbyr også lettrøkt fenalår. Grunnet størrelsen benyttes mest lam i dag, da lårene ikke blir så store. Vekt 2- 3,5 kg.

Er spekemat sunt?

Spekemat med sunt tilbehør

Spekemat inneholder en del salt og mettet fett, men også både proteiner og jern som kroppen trenger. Hvor sunt et spekematmåltid blir, kommer derfor an på tilbehøret, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

Er det mye kalorier i spekeskinke?

Kalorier i spekeskinke og spekepølse

Spekeskinke tradisjonell: 225 kcal, 30,7 g protein, 4 g fett og 1 g karbohydrat. Skive (8 g) = 18 kcal. Birkebeinerskinke: 231 kcal, 31,8 g protein, 11,5 g fett og 0 g karbohydrat. Skive (7,5 g) = 16 kcal.

Er spekeskinke magert?

Mye salt i skinkepålegg

Skinke er et magert pålegg, noe som er bra, men samtidig er det viktig å ikke spise altfor mye ettersom det inneholder såpass mye salt.

Hvor sunt er kokt skinke?

Magert og proteinrikt pålegg

Det magre, milde kjøttet gjør skinke til et populært pålegg. Det meste av fettet i skinke er enumettet. En del fett er også mettet og litt er flerumettet. Mye av det enumettede fettet i skinke er det samme som vi finner i olivenolje.

Er spekeskinke fetende?

100 gram inneholder 138 kilokalorier, noe som er mindre enn det du finner i grillet kylling uten skinn (162 kalorier). 100 gram inneholder 280 kilokalorier, noe som er litt mer enn i grillet kylling med skinn (226 kalorier).

Hvor mange kalorier er det i en skive ost?

100 gram skive ost inneholder 220 kalorier. 1 skive skive ost (20g) inneholder 45 kalorier. Hvis du vil konsumere 100 kcal, må du spise 45 gram skive ost.

Hva er sunnest av brød og knekkebrød?

Det er ifølge Sundfør knekkebrødet som har mest kalorier per hundre gram. – Det er mer fuktighet igjen i brødet på grunn av høyere vanninnhold. Derfor ligger brød på rundt 250 kalorier per hundre gram, og knekkebrød på 350 kalorier per hundre gram.

Er det sunt å spise brunost?

Brunost er et næringsrikt pålegg. Osten er en kilde til blant annet kalsium, B-vitaminer og fosfor. Det viktigste bidraget som brunosten gir er likevel ostens innhold av jod, et næringsstoff vi har få kilder til i kostholdet vårt.

Leave a Comment