Er det lov å jobbe på julaften?

Julaften er en arbeidsdag og man har i utgangspunktet ikke krav på fri denne dagen. Dersom man ikke arbeider julaften, skal denne som utgangspunkt tas ut som en vanlig feriedag. Arbeidsmiljøloven § 10-10 gir imidlertid rett til fri etter klokken 15 på julaften.

Hvor mye tjener man på julaften?

Hvilke tillegg har jeg krav på? Jobber du ordinær vakt på en helligdag, eller etter klokka 12:00 på julaften og nyttårsaften, har du krav på 133,3 prosent i tillegg. Det vil si at hvis du har en timelønn på 222 kroner, kan du på en rød dag få et tillegg på 295 kroner.

Er julaften betalt?

julaften og nyttårsaften slutter ordinær arbeidstid kl. 13.15. Når arbeidet slutter kl. 13.15, regnes dette som hel dag og skal betales med ordinær lønn.

Er det lov å jobbe på julaften? – Related Questions

Er julaften rød dag jobb?

Julaften er en ordinær arbeidsdag. Det vil si at man i utgangspunktet ikke har krav på fri. Rett til fri på julaften kan derimot følge av tariffavtale, lokal særavtale, arbeidsavtale eller etablert praksis i bedriften. Uten slik avtale må fri på julaften eventuelt tas ut som feriedag.

Når har man fri i jula?

Fridager i jula

nyttårsdag. Julaften og nyttårsaften er ikke regulert som helge- og høytidsdager, og du har dermed ikke uten videre rett på fri disse dagene. Julaften skiller seg imidlertid litt ut i så måte. Det spesielle med julaften er at det skal være arbeidsfri fra kl 15 denne dagen, mot kl 18 på ordinære dager.

Hvilke helligdager får man betalt for?

Det er bare lønn for arbeid på 1. og 17. mai som reguleres i lovverket. Lønn for arbeid på alle andre helligdager må derfor være regulert i tariffavtale, arbeidsavtale eller annen intern avtale.

Når er det helligdag på julaften?

Verken julaften eller nyttårsaften er helligdager. Men for julaften gjelder likevel spesielle regler. Etter arbeidsmiljøloven skal det være arbeidsfri på julaften fra 15.00 til 22.00 dagen før neste virkedag. I tillegg gjelder også den vanlige regelen om at skal det være arbeidsfri fra 18.00 dag før helligdag.

Skal man ha betalt for bevegelige helligdager?

Det er kun for arbeidstakere som er timelønnet at spørsmålet om betaling for helligdager vil dukke opp. I dag er det ingen lovbestemmelser som pålegger arbeidsgiver å betale lønn til timelønnede for de ovennevnte bevegelige helgedager når arbeidstaker har fri fordi bedriften holder stengt.

Har man krav på ekstra betalt på røde dager?

Ansatte som arbeider på en helligdag, vil ha rett til betaling og overtidsbetaling på samme måte som arbeid på en søndag. I bedrifter med tariffavtale, er det vanlig at tariffavtalen gir rett til et tillegg for arbeid på helligdager. Mange tariffavtaler har et helligdagstillegg på 100 %.

Hvor mange timer er en 100% stilling?

Arbeidstid: Hvor mange timer i uka skal jeg jobbe når jeg er ansatt i 100 prosent stilling? Den vanlige arbeidstiden er 40 arbeidstimer i uka, og ikke mer enn ni timer om dagen utenom spisepausene.

Har man krav på 100 på søndager?

Mange tror at de har krav på ekstra penger hvis de jobber søndager og helligdager, eller røde dager som det ofte kalles. Det stemmer ikke. Etter norsk lov har man ikke krav på noe helligdagstillegg foruten 1. mai og 17.

Skal man ha betalt pause?

Hvis arbeidstaker arbeider mer enn to timer etter den vanlige arbeidstiden, altså mer enn to timer overtidsarbeid, skal arbeidstaker ha en pause på minst en halv time. Denne pausen skal regnes som en del av arbeidstiden, og arbeidstaker skalbetalt.

Har man krav på 5 min pause i timen?

Arbeidstaker har rett til minst én pause når den daglige arbeidstiden overstiger fem og en halv time. Dersom den daglige arbeidstiden er åtte timer eller mer, skal pausene til sammen være minst en halv time.

Er det lov å jobbe 10 timer?

Utgangspunktet er at arbeidsgiver ikke kan pålegge arbeidstakeren å jobbe mer enn 9 timer per dag, og 40 timer i løpet av en uke, innenfor alminnelig arbeidstid. Merk at de fleste tariffavtaler fastsetter normalarbeidstiden til 37,5 timer per uke. Arbeidstaker kan likevel pålegges å arbeide overtid.

Er det lov å jobbe 7 dager i strekk?

Du kan maks. jobbe 10 timer overtid per 7 dager og 25 i løpet av 4 sammenhengende uke. Tegningen illustrerer at en ansatt maksimalt kan jobbe 12 dager sammenhengende fordi arbeidsperioden er delt i to ved hjelp av ukeskillet.

Er det lov å jobbe 12 timer i strekk?

Se arbeidsmiljøloven § 10-6 (8). Så ja, det er i utgangspunktet lovlig å jobbe 12,5 time i løpet av én dag. Men det er ikke lovlig å jobbe så mye uten pauser: Jobber du mer enn 5,5 timer har du krav på minst en pause.

Er det lov å jobbe 16 timer i strekk?

Det er ikke lov å jobbe 16 timer i løpet av en arbeidsdag. Det spiller ingen rolle om arbeidsgiver har få arbeidstakere. Det er et problem som arbeidsgiver må løse ved å ansette flere personer. Som 16 åring har du ikke lov å jobbe mer enn 8 timer i døgnet og 40 timer i uken.

Er det lov å jobbe 2 søndager på rad?

Arbeidstaker skal ha fri annenhver søndag, se arbeidsmiljøloven § 10-8 (4). Det kan gjøres en skriftlig avtale om å arbeide inntil tre søndager på rad, men arbeidstaker skal i gjennomsnitt i løpet av 26 uker ha fri annenhver søndag.

Er det lov å jobbe 4 lørdager på rad?

Det er ingen grenser for hvor mange lørdager man kan jobberad. Men det er grenser for hvor mange søndager en ansatt har lov å jobbe: Hovedregelen er at en ansatt som jobber på en søndag (eller annen rød dag), skal ha fri neste søndag (eller rød dag). Se arbeidsmiljøloven § 10-8 (4).

Leave a Comment