Er det farlig å gå med magesår?

Hva utløser magesår?

De to vanligste årsakene til magesår er bakterien Helicobacter pylori (Hp) og legemiddelbivirkninger. Legemidler som kan gi magesår, er først og fremst acetylsalisylsyre som brukes forebyggende mot hjerte- og karsykdommer og såkalte ikke-steroide antiinflammatoriske midler (NSAIDs).

Kan magesår gå over av seg selv?

Sykdomsforløp ved magesår

Ubehandlede magesår kan gå over av seg selv, men disse har en tendens til å være tilbakevendende. Det kan også gi forsnevringer i den nederste delen av magen eller tolvfingertarmen, samt føre til blødninger om såret ligger over et blodkar.

Hvordan bli frisk av magesår?

Magesår bør behandles med medisin som nedsetter mengden magesyre. Men de sårene som skyldes at du har en infeksjon med Helicobacter pylori, kommer igjen når du slutter å ta medisinen.

Behandling

  1. amoksicillin (et bredspektret penicillin)
  2. klaritromycin (et makrolid)
  3. metronidazol.

Er det farlig å gå med magesår? – Related Questions

Hva bør man ikke spise når man har magesår?

Ved magesår må du som regel være forsiktig med sterkt krydret mat, røkt mat, svært fet mat, kaffe og sure drikker i lang tid. Noen må unngå slike matvarer hele livet. Røyking øker risikoen for nye sår. Alle som har magesår må unngå å bruke medisiner som er klassifisert som NSAIDs, både reseptfrie og reseptbelagte.

Er melk bra for magesår?

Magesår er en sykdom som har vært kjent i flere tusen år. Allerede rundt år null anbefalte Aulus Cornelius Celsus lett og myk mat ved magesår og frarådet syrlig mat. I senere tid har man anbefalt melkeprodukter ved magesår fordi man har ment at melk gir en beskyttende hinne over mageslimhinnen og nøytraliserte syren.

Hva hjelper mot magesår smerter?

Du kan få såkalt spiselindring, det vil si at smertene blir mindre når du spiser. Smertene kan bli bedre ved å ta syrenøytraliserende legemidler som kalles antacida, for eksempel aluminiumhydroksid. Andre symptomer kan være halsbrann, brystsmerter eller luft i magen, men dette betyr ikke nødvendigvis at du har magesår.

Hvor lang tid tar det å bli kvitt magesår?

Magesår med Helicobacter pylori

Det vanligste er å bruke tre legemidler samtidig, en såkalt trippelkur. Denne kuren består av to typer antibiotika som dreper bakterien, samt et legemiddel som nedsetter produksjonen av magesyre. Trippelkurer varer normalt mellom 7 og 10 dager, i noen tilfeller i 14 dager.

Hvor lenge varer et magesår?

En slik kur varer som regel 6-8 uker. Da skal såret være grodd. Hos noen finner man også infeksjon med bakterien Helicobacter pylori. Det kan da være vanskelig å avgjøre om såret skyldes infeksjon eller bivirkninger av medisin.

Hva hjelper mot brennende mage?

Syrenøytraliserende midler får du reseptfritt på apoteket og finnes som regel som tyggetablett eller som en mikstur. Syrenøytraliserende midler reduserer irritasjon fra magesyre, og noen typer danner en barriere som hindrer magesyren i å komme opp i spiserøret. Dette hjelper mot halsbrann.

Hva er symptomer på kreft i magen?

Man får vekttap, smerter i øvre del av magen, appetittløshet, eventuelt kvalme og brekninger. Hvis kreftsvulsten er plassert nær spiserøret, kan de første symptomene være svelgevansker eller smerter i brystet med stråling ut i ryggen. Sykdommen kan også gi blodmangel, fordi det langsomt siver blod ut fra kreftsvulsten.

Kan man få magesår av Paracet?

Dessuten skader ikke paracetamol slimhinnen i magesekken, slik at det ikke kan oppstå magesår. Den smertestillende virkningen av paracetamol er omtrent likeverdig som den av NSAIDs ved mange former for smerter, bortsett fra ved betennelse, og er også derfor gjerne førstevalg.

Kan magesår gi smerter i ryggen?

Hvilke symptomer får en pasient med magesår? Smerter i mellomgulvet er det vanligste symptomet. Når smertene stråler ut til ryggen og også er tilstede om natten styrkes mistanken om magesår.

Når er magesmerter farlige?

Vi kan alle ha vondt i magen, men når trenger man egentlig å ringe legen? – Vi skiller vanligvis mellom akutte og kroniske magesmerter. Alle som opplever akutt innsettende sterke smerter – enten fra brystet eller buken – bør raskt oppsøke lege for å avklare årsaken, sier Jørgen Valeur, lege og ph.

Blir man kvalm av magesår?

Magesår er sår i slimhinnen i magesekken eller i øvre del av tolvfingertarmen. – Har du vondt i magen og føler deg kvalm og uvel, kan dette være symptomer på magesår. Lav blodprosent og blod i avføringen er andre symptomer.

Kan man få vondt i magen av stress?

Vanlige symptomer på stress

Kramper, smerter, oppblåsthet, diaré eller hard mage. Hvis årsaken er stress, følger andre symptomer som dårlig søvn, irritasjon og glemsomhet ofte med.

Kan angst sette seg i magen?

Stress påvirker bevegelser i tarmen

Dersom du er stresset, deprimert eller sliter med angst, kan dette også forårsake mageproblemer. Det er det som er årsaken til at det kan være viktig å vurdere både fysiske og psykiske årsaker til mageplager.

Hvorfor har jeg mye luft i magen?

Det anses som normalt å slippe ut luft 10 til 20 ganger om dagen. Men det kan være grunn til å søke lege dersom du har svært plagsomme, langvarige eller stadig tilbakevendende smerter i magen, særlig hvis du også har kvalme, brekninger, blødning, vekttap eller feber.

Blir man sykemeldt av magesår?

1–2 ukers sykmelding (eller egenmelding) kan være nødvendig ved store plager som nedsetter arbeidsevnen. Ved behov for mer enn 2 ukers sykmelding revurder.

Kan man se magesår på røntgen?

Diagnosen kan kun stilles ved en magekikkhullsundersøkelse (gastroskopi) eller et røntgenbilde. Hvis man har magesår, kan andre undersøkelser avsløre om man også har bakterien “Heliobacter Pylori”.

Leave a Comment