Hvorfor mister planten bladene? Bladfall hos fiolinfiken er kort fortalt et tegn på at planten ikke har det bra. De vanligste grunnene til frastøtte blader er overvanning eller flytting. Husk å gi planten mye ro under plantens hviletid om vinteren, og vær oppmerksom på endring i farger.
Hvorfor mister Ficus blader?
Hvis bladene faller av, står den enten i trekk eller vil ha mer lys – så da bør du flytte planten.
Hvordan redde fikentre?
Trives lunt og solrikt
Enkelte fikensorter kan overvintre i gode lune kyststrøk av landet. Men det tryggeste er nok å plante fikentreet i en stor krukke, og ta treet inn om vinteren. Overvintring bør skje så kjølig som mulig, men frostfritt. En liten skvett vann i ny og ne bør det få gjennom vinteren.
Hvordan redde fiolinfiken?
Fiolinfiken har hvileperioden sin om vinteren, og for å unngå bladfall bør den ikke flyttes. Fiolfiken kan beskjæres for å beholde størrelsen, dette gjøres om våren. La jorden tørke mellom vanningene, vann deretter godt så all jorden blir våt. Dusj bladene en gang i uken, så trives den ekstra godt.
Hvorfor mister fiolinfiken bladene? – Related Questions
Hvor mye vann skal fikentre ha?
Vann regelmessig i løpet av sommermånedene så jorden ikke tørker ut helt. Gjødsle 1 gang i måneden i sommerhalvåret. Fikentreet feller bladene i løpet av vinteren og kan derfor overvintre på et mørkt sted. En temperatur på 0–5 grader er ideell.
Hvor ofte vanne fiken?
Fikentreet behøver ikke mye fuktighet, men vannes med fordel når jorden har begynt å tørke ut. Dets verste fiende er overvanning, som kan føre til rotråte og flekkete, myke blader. Derfor kan en potte med god drenering være til hjelp. Samtidig kan det å tørke ut jorden for mye føre til at bladene visner.
Kan man ta stikling av fiolinfiken?
Planter med stammer, for eksempel gummifiken, fiolinfiken eller paraplytre, klippes ca. en centimeter under et av bladene. Det er viktig at grenen er grønn der du klipper, en barklagt stamme vil ha vanskeligere for å klare seg.
Hvordan redde en plante?
Hvis
planten dør selv om du sørger for riktig vanning og lysforhold, kan det skyldes flere ting. Alt fra sykdommer og skadedyr til støv og tørr luft.
Her er fem enkle tips til å få frodige planter:
- Fjern visne blader.
- Hold planten ren.
- Forhindre skadedyr.
- Tilfør fukt.
- Gjødsle.
Hvor ofte skal man vanne fiolinfiken?
Fiolinfiken (Ficus Lyrata)
Fiolinfiken kan gjerne få en lys plassering vinterstid, men bør beskyttes mot den sterkeste solen på sommeren. Planten bør gjennomvannes ved vanning, men må tørke lett opp mellom vanning. På grunn av sitt tropiske opphav liker planten høy luftfuktighet og kan gjerne dusjes.
Hvordan ta vare på stikling?
Da gjør du slik:
- Kutt av en av plantens grener og fjern de nederste bladene.
- Sett stiklingen i en gjennomsiktig vase eller flaske med lunkent vann.
- Plasser stiklingen lyst, men ikke i direkte sollys.
- Etter ca 2-6 uker vil stiklingen utvikle røtter.
- Når røttene er lange nok, kan du plante stiklingen i næringsrik jord.
Skal man bytte vann på stiklinger?
– Skift vann én eller to ganger i uken. I vannet ser en lett om noe er råttent. Husk at du kan sette flere stiklinger fra samme plante sammen i vann. Du kan bruke kjøkkenglass, plastboks eller en vase, det er det samme.
Hvordan få gummifiken til å vokse?
Vannes ca 1 gang pr uke, noe oftere ved varmeperioder. Hvis gummifiken får for mye vann kan røttene råtne, bladene bli gule og falle av. Knip gjerne av toppen på planten en gang iblandt. Da vokser det ut nye greiner lenger nede på stammen og du får en fyldig og vakker plante.
Skal stiklinger ha gjødsel?
Nye stiklinger må ikke gjødsles før de har vokst skikkelig i minst to uker, ellers blir det lett for sterkt. Potta bør være liten, så den fort blir fylt med røtter. Kaktuser og sukkulenter må ikke stå i vann. Derimot må stiklingene få lufttørke i en dag eller to, slik at det danner seg en hinne på snittflaten.
Hvordan få luftig jord?
For å oppnå en mer næringsrik- og luftig jord, blander vi inn barkmull og kukompost. Barkmull er bark som har gjæret fra seg og som er finmalt. Det gir porøs jord som suger fuktigheten til seg. Kukomposten inneholder mange mikroorganismer og næring.
Hvor stor potte til stiklinger?
Hvilken størrelse på potten er best å bruke? Det er veldig viktig å bruke en potte som har relativt samme størrelse som rotsystemet. Du ønsker å gi røttene plass til å vokse, men ikke så store at røttene har vanskelig for å holde på alt vannet. Vi bruker en potte som er ca 2-3 cm større rundt enn rotsystemet.
Når bytte jord på planter?
Det beste tidspunktet for ompotting er rett etter plantens hvileperiode. Nå i februar-mars er det veldig fint å potte om plantene. Da får de ny jord og bedre plass i god tid før våren kommer med sol og varme.
Kan man bruke jord om igjen?
Rådet fra Bergh er at du tar ut den gamle jorda og blander den opp med litt ny jord før du eventuelt bruker den om igjen, slik at du får inn mer luft og næring. Til dette kan du bruke sand og/eller kompostjord. Og tilfør gjerne en meitemark eller to.
Kan jord bli gammel?
Jord, særlig i krukker, kan ha blitt brutt ned og blitt hard gjennom en sommer. Dette er en naturlig prosess, og betyr ikke at jorda må kastes. God jord kombinerer ulike egenskaper, både grov og fin struktur, evnen til å holde på vann og drenere vekk overflødig vann, tilby støtte og god grunn for sterke røtter.
Hvordan vet man om man har sur jord?
De fleste hageplanter liker en ph-verdi på rundt 6. Er du usikker på om du har for sur jord, kan du sjekke ph-verdien med ph-strips. Kalker du på våren, vil dette kunne hjelpe på dersom jorden er for sur.
Hvilke planter liker kaffegrut?
Roser, geranium, engletrompet, oleander, hydrangea, rhododendron og asalea reagerer alle spesielt godt på kaffegrut som gjødningsmiddel. Og sist men ikke minst tiltrekker denne miljøvennlige gjødningen seg meitemark, som løser opp jorden og forsyner den og plantene med næringsstoffer fra sin avføring.