En lektor er en lærer med mastergrad fra universitet eller høgskole. Lektor er stillingsbetegnelsen til en lærer som har tatt en mastergrad fra universitet eller høgskole. Som lektor underviser du vanligvis i de fagene du har fordypet deg i under utdanningen.
Hvor mye tjener en lektor i året?
– Minimumslønna for en nyutdannet lektor er 532 800 kroner og gjennomsnittslønna er på 602 000 kroner med alle tillegg. Det som er greit å vite er at det vil komme funksjonstillegg for de som blir kontaktlærere. Tilleggene varierer, og enkelte kommuner har godt over 20 000 kroner i tillegg per år.
Hvordan kan man bli lektor?
Du oppnår lektortittelen dersom du har utdanning på høyere grads nivå, slik som master/hovedfag eller embetseksamen eller lektorprogrammet. Hovedtariffavtalen for KS-området definerer hva som skal til for å bli innplassert i stillingskoden lektor: Kravet er minst 300 studiepoeng inkludert fullført mastergrad og PPU.
Hva kan man jobbe med som lektor?
I tillegg til læreryrket, kan du blant annet jobbe med: arbeid og utvikling av læremidler og undervisningslitteratur innenfor forlagsbransjen. kvalitetssikring og utvikling innenfor læring og utdanning gjennom læringssentre, fagorganer og departement.
Hva er forskjell mellom lærer og lektor? – Related Questions
Hva er Lektorlønn?
Men du har krav om lønn som minst ligger på dette nivået under ditt første arbeidsår: Adjunkt med tilleggsutdanning: 504 700 kroner. Lektor: 532 800 kroner. Lektor med tilleggsutdanning: 550 100 kroner.
Er det vanskelig å få jobb som lektor?
Utfordrende overgang fra utdanning til jobb
Mange av de nyutdannede lektorene har også opplevd at det er vanskelig å få jobb som lektor i skolen. En del peker på at det generelt er et vanskelig arbeidsmarked for lærere, og at det er spesielt vanskelig å få fast jobb.
Er lærerutdanning vanskelig?
Så noen vil syns at lærerutdanning er vanskelig, mens andre vil føle at det går veldig fint og passer dem godt. Men det er en 5 år lang utdanning, som krever at du både leser pensum og deltar i undervisningen, og dette i seg selv er krevende, men kan også være motiverende og flott.
Kan man undervise i samfunnsfag med historie?
Du må ha en mastergrad for å kunne søke opptak til PPU. Som opptaksgrunnlag til historie godkjennes utdanning som minimum kan sidestilles med et årsstudium i historie. Begge retningene kvalifiserer til å undervise i samfunnsfag i grunnskolen, samt historie og historie og filosofi på videregående skole.
Hvordan bli lektor i samfunnsfag?
Man kan bli lektor i ungdomsskolen og i videregående skole på to måter:
- Bachelor- og mastergrad, med ettårig praktisk-pedagogisk utdanning (PPU) som påbygging. Studiet tar totalt 6 år.
- Integrert femårig lektorutdanning. Vi tilbyr fra 2021 et eget lektorprogram i samfunnsfag (sosiologi).
Hvordan bli lærer uten lærerutdanning?
Hvis du ikke ønsker å ta en lektorutdanning, er det annen vei. Tidligere kunne man ha en bachelorgrad i et fag og ta ett år med praktisk pedagogisk utdanning (PPU) som du har nevnt. Dette endret de høsten 2019. Nå må han ha en mastergrad for å kunne ta PPU.
Hvor mange studiepoeng for å undervise?
Hovedreglene er at for å undervise i norsk, matematikk, engelsk, samisk og norsk tegnspråk må man ha relevant utdanning på minimum 30 studiepoeng på barnetrinnet, og 60 studiepoeng på ungdomstrinnet.
Hva er forskjellen på adjunkt og lektor?
For eksempel har adjunkt samlet godkjent utdanning fra universitet eller høgskole tilsvarende 4 års normert studietid. Adjunkt med opprykk (eller tillegg), har samlet har godkjent utdanning fra universitet eller høgskole tilsvarende 5 års normert studietid. Lektor har mastergrad eller hovedfag på 5 år.
Hvor mye tjener man som lærervikar?
Garantilønn for fagarbeider er for 2021–2022 på 363 700 per år, som gir en timelønn på 186,51, mens det samme for ufaglærte er 312 900 og 160,46.
Hva må en lærer kunne?
Som lærer kommer du ikke unna å jobbe med andre mennesker. Du må kunne jobbe godt i team med andre lærere, og du må kunne kommunisere godt til foreldrene. Ikke minst må du kunne skape gode relasjoner med elevene du skal undervise for, og kommunisere bra med dem.
Hvor mye tjener en lærer i måneden?
Læreres lønnsnivå sammenlignet med andre yrkesgrupper
Snittlønnen til lærere i grunnskolen ligger på omtrent 46 500 kr i måneden. Førskolelærere ligger et stykke under, på ca. 41 500 kr, mens høyskolelektorer ligger høyere, på litt over 52 000 kr i måneden.
Hvor mye tjener en lærer 2022?
Minstelønnen for lærere avhenger av utdanningen og stillingen man har, men er i 2022 som følger: 504 700 kroner i året (42 000 kroner i måneden) for adjunkt med tilleggsutdanning. 532 800 kroner i året (44 400 kroner i måneden) for lektor.
Hvor mye ferie har en lærer?
Etter ferieloven har arbeidstaker rett til 25 virkedager ferie hvert år. Lørdag regnes som virkedag etter loven, og 25 virkedager utgjør fire uker og én dag. I tillegg til feriedagene etter ferieloven har undervisningspersonell en tariffestet femte ferieuke, som samlet utgjør 30 virkedager ferie i året.
Har lærere ferie i jula?
Undervisningspersonale (lektorer, adjunkter og lærere) avvikler hele ferien de har krav på etter ferielov og tariffavtale i juli måned. Lærere har like stor arbeidsbyrde som andre stillinger, men må utføre arbeidet komprimert utenom elevenes ferier.
Hvordan får lærere lønn i sommerferien?
Lærere skal ha utbetalt full lønn i juni måned dersom de opptjente feriepengene gir et lavere utbetalt beløp, ifølge hovedtariffavtalen. Bestemmelsen gjelder kun for lærere som er i sitt første yrkesår etter fullført utdanning og er ansatt for minst ett år.
Har lærere fri i vinterferien?
Juleferien og vinterferien er undervisningsfrie perioder. Lærerne har fem ukers ferie som andre arbeidstakere. Disse fem ukene telles fra siste virkedag i juli og bakover.