En arbeidsgiver som betaler ut lønn/sykepenger utover arbeidsgiverperioden på 16 dager, kan kreve refusjon fra NAV. NAV refunderer ikke lønn over seks ganger folketrygdens grunnbeløp (6 G). Eventuelt pålegg om forskuttering av sykepenger må være avtalt i arbeids- eller tariffavtale.
Hvordan regne ut arbeidsgiverperioden?
Arbeidsgiverperioden starter første hele sykefraværsdag, uavhengig av om arbeidstaker har meldt fra til arbeidsgiver om sykdommen eller ikke. Siden arbeidsgiverperioden regnes fra første hele fraværsdag, kan ikke en arbeidstaker som må forlate arbeidet i løpet av dagen bruke egenmelding.
Når starter ny arbeidsgiverperiode?
Som hovedregel begynner en ny arbeidsgiverperiode å løpe ved hvert sykefravær. Blir arbeidstakeren friskmeldt før en hel arbeidsgiverperiode er over, og det går mindre enn 16 kalenderdager før arbeidstakeren blir sykmeldt på nytt, blir det nye sykefraværet regnet med i samme arbeidsgiverperiode.
Hva er arbeidsgiverperioden ved sykemelding?
Når en ansatt blir sykemeldt, erstattes lønnsutbetalingen med sykepenger. Arbeidsgiver dekke sykepengene de første 16 dagene. De første 16 dagene av et sykefravær kalles for arbeidsgiverperioden, fordi det er i den perioden arbeidsgiver er ansvarlig for å betale ut sykepengene.
Hva betyr Mottar du lønn fra arbeidsgiver ut over arbeidsgiverperioden? – Related Questions
Hvor mange dager blir arbeidsgiverperioden når arbeidstaker er 50% gradert sykmeldt?
Sammenlegging av perioder gjelder ikke ved delvis sykmelding når sykmeldingen er kontinuerlig. For selv om man for eksempel er 50 % sykmeldt og jobber annenhver dag, så regnes man som 50 % syk hver dag, og arbeidsgiverperioden løper sammenhengende i 16 kalenderdager.
Kan man miste retten til sykepenger?
Som hovedregel vil retten til sykepenger reduseres ved ulønnet permisjon over 14 dager. Etter fire uker mister arbeidstakeren alle rettigheter til å motta sykepenger fra NAV. Dette kan få konsekvenser hvis arbeidsuførhetsperioden varer lengre enn perioden for ulønnet permisjon var tiltenkt.
Hvor mange dager Dekker arbeidsgiver av sykemelding?
Arbeidsgiveren betaler de første 16 kalenderdagene. Er du sykmeldt lenger, er det NAV som betaler sykepenger. I noen tilfeller utbetaler arbeidsgiveren sykepengene og får dem tilbake fra NAV senere.
Hvordan skal arbeidsgiver beregne sykepenger?
Sykepenger til arbeidstaker utgjør 100 % av sykepengegrunnlaget. Sykepengegrunnlaget per år kan ikke overstige 6 ganger grunnbeløpet. I arbeidsgiverperioden skal arbeidsgiver beregne seg fram til en månedsinntekt.
Hvordan søke fritak for arbeidsgiverperioden?
En søknad om at NAV skal dekke sykepengene i arbeidsgiverperioden, dvs. om unntak fra arbeidsgiverens ansvar for sykepenger i arbeidsgiverperioden, skal fremsettes på skjema NAV 08-20.05. Slike vedtak er normalt tidsbegrenset. Etter utløpet av vedtaksperioden må det søkes på nytt før ytterligere refusjon kan gis.
Når nullstilles sykemelding?
Helt arbeidsfør i 26 uker
Det første er tidspunktet for siste utbetaling av sykepenger fra NAV og det andre er tidspunktet når arbeidstaker blir arbeidsufør på ny. Mellom disse to tidspunktene må det være 26 uker hvor arbeidstaker har vært helt arbeidsfør.
Kan arbeidsgiver ta kontakt med lege?
Arbeidsplassen kan kontakte legen på flere måter for å formidle informasjon eller be lege om råd. Oppfølgingsplan kan enten sendes til legen, eller den sykmeldte/ansatte kan ta med oppfølgingsplanen ved neste legebesøk.
Skal man ringe hver dag ved sykdom?
Må ikke gi beskjed for å få sykepenger
Simployers trygderettsrådgiver Hilde Svenneby opplyser at man ikke etter loven kan kreve at ansatte melder seg hver dag i egenmeldingsperioden. – I folketrygdloven er det bare meldeplikt første hele fraværsdag, for ikke å miste retten til sykepenger.
Har arbeidsgiver lov til å nekte egenmelding?
Ja, arbeidsgiver kan frata arbeidstakers rett til egenmelding. I følge bestemmelsen i folketrygdloven § 8-27 vil arbeidsgiver ha rett til å frata arbeidstakeren retten til å benytte seg av egenmelding når arbeidstakeren i løpet av en periode på 12 måneder: har hatt minst fire fravær uten å legge frem legeerklæring.
Kan arbeidsgiver betvile sykemelding?
Som arbeidsgiver har du ikke mulighet til å kontrollere grunnlaget for sykemeldingen ved å innhente legejournal fra arbeidstakers lege. Arbeidsgiver kan likevel bestride sykemeldingen når det foreligger en begrunnet mistanke om at fraværet ikke er reelt eller ulovlig på annet grunnlag.
Kan legen nekte å gi sykemelding?
Legen avgjør dine behov
– Hvis du sier at du er så dårlig og plaget at du ikke er i stand til å være på jobb og gjøre jobben din, så får du sykemelding, sier fastlege Bjørn Berge Hansen, som også jobber som rådgivende overlege i NAV.
Hvordan fortelle sjefen at du er sykemeldt?
«Arbeidstaker skal melde fra om sykdom pr telefonen så snart som mulig, senest innen arbeidstidens/vaktens begynnelse. Melding om sykefravær gis direkte til nærmeste leder pr telefon».
Kan sjefen tvinge deg på jobb når du er syk?
Arbeidsgiver kan med andre ord ikke tvinge deg å komme på jobb, når du er syk. Det vil i utgangspunktet være du selv eller en lege som må vurdere om du er for syk til å dra på jobb, eller om du har mulighet til å være på jobb, og da eventuelt med tilrettelegging av for eksempel arbeidsoppgaver.
Er det lov å spørre om sykefravær?
Arbeidsmiljølovens § 9-3 slår fast at: ”Arbeidsgiver må ikke i utlysningen etter nye arbeidstakere eller på annen måte be om at søkerne skal gi andre helseopplysninger enn dem som er nødvendige for å utføre de arbeidsoppgaver som knytter seg til stillingen.
Skal man ringe eller sende melding når man er syk?
Du må ringe nærmeste leder eller ansvarlig på vakt om fravær og oppgi forventet fraværslengde. SMS er ikke godt nok, heller ikke det å gi beskjed til kollegaer. Hvis du uteblir fra jobben uten å gi beskjed, regnes dette som ureglementert fravær. Du risikerer å få en advarsel og trekk i lønn.
Hvor syk for å ikke dra på jobb?
Er du smittsom – hold deg unna
Føler du deg dausjuk og har feber, er det helt klart ikke vits i å gå på jobb. Er du smittsom eller er i en tidlig fase av influensa, men har en jobb hvor du er i kontakt med eksempelvis pasienter, er det lite smart å gå på jobb. Det vil gi negative konsekvenser, forklarer Olafsson.