Hva er inkluderende arbeidsliv (IA)?
Inkluderende arbeidsliv er et arbeidsliv for alle som kan og vil bidra. Avtalen skal bidra til å forebygge og redusere sykefravær, styrke jobbnærværet og bedre arbeidsmiljøet, samt hindre utstøting og frafall fra arbeidslivet. Den første IA-avtalen ble inngått høsten 2001.
Er alle bedrifter IA-bedrift?
Alle bedrifter i Norge kan nå kalle seg en IA–bedrift, men skal du ha tilgang på virkemidlene som ligger i avtalen, må du gjøre en innsats. Dette må du ha på plass: Du må kunne vise at ledelsen og de ansatte i bedriften samarbeider om arbeidsmiljøarbeid.
Hvordan vite om det er en IA-bedrift?
En IA-virksomhet er en virksomhet som har gjort seg noen forpliktelser opp imot å holde folk i arbeid. Det handler om mennesker med redusert arbeidsevne, gjerne godt voksne, om å stå lenger i arbeidslivet. Folk som har falt utenfor og skal tilbake, at man tilrettelegger for at folk kan komme tilbake i arbeid.
Hvordan blir man IA-bedrift?
Hvordan bli IA-virksomhet? Hvis din virksomhet ikke har IA-samarbeidsavtale, bør du ta opp dette med arbeidsgiveren din. Du som tillitsvalgt kan være en pådriver for å tegne en slik samarbeidsavtale. For å inngå avtale tar dere kontakt med NAV Arbeidslivssenter i fylket.
Hva betyr IA? – Related Questions
Hvem har IA avtale?
IA–avtalen omfatter nå hele det norske arbeidslivet. For å få støtte og hjelp i IA-arbeidet på den enkelte arbeidsplass kan virksomheter inngå samarbeid med NAVs arbeidslivssentre. Det må være en dokumentert dialog mellom partene på arbeidsplassen før NAVs arbeidslivssentre kan gi støtte.
Hvor mange egenmeldinger har man i en IA bedrift?
Antall egenmeldingsdager – IA og folketrygdloven
Hvis bedriften følger IA-ordningens regler for egenmelding kan du bruke egenmelding 8 sammenhengende dager, totalt 24 dager i løpet av 12 måneder. Hvis ikke, er grensen tre dager i løpet av en 16-dagersperiode og fire egenmeldingsperioder i løpet av 12 måneder.
Har arbeidsgiver lov til å nekte egenmelding?
Ønsker arbeidsgiver å benytte seg av å nekte arbeidstaker egenmelding må det gis skriftlig melding om det. Egenmelding kan i visse tilfeller tapes. Dette går fram av folketrygdloven 8-27.
Hva er egenmelding IA?
Egenmelding betyr at arbeidstaker melder fra til arbeidsgiveren om at hun/han ikke kan arbeide på grunn av sykdom eller skade uten å legge frem legeerklæring.
Kan legen nekte å gi sykemelding?
Legen avgjør dine behov
– Hvis du sier at du er så dårlig og plaget at du ikke er i stand til å være på jobb og gjøre jobben din, så får du sykemelding, sier fastlege Bjørn Berge Hansen, som også jobber som rådgivende overlege i NAV.
Hvor mange egenmeldinger i løpet av et år?
Ifølge folketrygdloven kan du bruke egenmelding opptil tre kalenderdager om gangen og opptil fire ganger i løpet av ett år. Dette er en minimumsordning, og alle virksomheter kan bruke en utvidet rett til egenmelding i inntil hele arbeidsgiverperioden.
Hvor mange dager mellom hver egenmelding?
Det skal gå 16 dager mellom hver egenmeldingsperiode . D.v.s. at en arbeidstaker som har dekket et sykefravær på 3 dager med egenmelding, ikke på nytt kan bruke egenmelding før han/hun igjen har vært arbeidsfør i 16 dager.
Når får man flere egenmeldinger?
Egenmelding kan benyttes for inntil 3 kalenderdager om gangen, samlet eller enkeltvis, i løpet av en periode på 16 kalenderdager (arbeidsgiverperioden). Dette regnet fra første hele fraværsdag og bare for hele dager. Fravær fra en arbeidsøkt som strekker seg over et døgnskille, skal regnes som en egenmeldingsdag.
Hvordan er reglene for egenmelding?
Egenmelding kan kun benyttes for hele fraværsdager. Arbeidsgiver er ikke forpliktet til å yte sykepenger til en arbeidstaker som bare er borte deler av dagen. For å få rett til å bruke egenmelding må man ha arbeidet hos arbeidsgiveren i minst to måneder.
Hvordan fungerer egenmelding i IA bedrift?
I virksomheter som har IA-avtale kan den ansatte bruke inntil 24 egenmeldingsdager over en periode på 12 måneder. Det er ikke regler for hvor mange ganger den ansatte kan benytte egenmelding, men hver egenmelding kan ikke overstige 8 dager. Fridager regnes inn i egenmeldingsperioden.
Skal man ringe hver dag ved sykdom?
Må ikke gi beskjed for å få sykepenger
Simployers trygderettsrådgiver Hilde Svenneby opplyser at man ikke etter loven kan kreve at ansatte melder seg hver dag i egenmeldingsperioden. – I folketrygdloven er det bare meldeplikt første hele fraværsdag, for ikke å miste retten til sykepenger.
Har arbeidsgiver rett til å vite hvorfor jeg er syk?
Arbeidsgiveren din har ikke rett til å få vite sykdomshistorien eller diagnosen din. Det hender likevel at arbeidsgiveren kan stille spørsmål ved om du har rett til sykepenger.
Kan sjefen tvinge meg på jobb?
Som regel står det noe ala “Arbeidsstedet er for tiden selskapets lokaler”. Da må du be om arbeidsgivers tillatelse for å jobbe andre steder, og sjefen kan tvinge deg på kontoret. Står det at du kan jobbe fra hvor du vil, eller står det ingenting om arbeidsstedet, kan du sannsynligvis kreve å få jobbe hjemmefra.
Kan sjefen tvinge meg på jobb når jeg er sykemeldt?
Arbeidsgiver kan med andre ord ikke tvinge deg å komme på jobb, når du er syk. Det vil i utgangspunktet være du selv eller en lege som må vurdere om du er for syk til å dra på jobb, eller om du har mulighet til å være på jobb, og da eventuelt med tilrettelegging av for eksempel arbeidsoppgaver.
Kan arbeidsgiver kontakte fastlege?
Arbeidsplassen kan kontakte legen på flere måter for å formidle informasjon eller be lege om råd. Oppfølgingsplan kan enten sendes til legen, eller den sykmeldte/ansatte kan ta med oppfølgingsplanen ved neste legebesøk.
Kan man bli sparket for å være syk?
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål. Nei, du kan ikke få sparken på grunn av sykdom. Se arbeidsmiljøloven § 15-8.